lørdag 26. november 2011

Klassekampen roter


I gårsdagens avis omtales forsvarssjefens fagmilitære råd vedr. bl.a. flybasene i Norge. Under tittelen "Trøndere i allianse med Andøya", og "Sloss for fly i nord" står følgende:
Andøya er i dag base for to typer overvåkingsfly. Forsvarssjefen ønsker en utfasing av den ene typen. Den andre typen er gamle fly som snart vil måtte settes på bakken. Dermed er framtiden til flybasen på Andøya usikker.
Vel, på Andøya er det kun èn type fly, nemlig 6 stk. Orion. To av disse er gamle B-modeller omdøpt til N. En slik er forøvrig i ferd med å pakke sammen på Seychellene for å reise hjem etter endt oppdrag ved Afrikas Horn. Disse to har fått en del nytt utstyr, bl.a. av elektrooptisk art. De andre fire er mye nyere C-modeller. For å sjekke hva oppslaget i Klassekampen egentlig betyr, så henvendte jeg meg til en kilde på Andøya som skriver til meg:
Klassekampen-journalistene tar nok feil her, ja. P-3C-ene skal videreføres på lang sikt - og N-ene vurderes utfaset.
Men det er flere faktorer inne i bildet her. Reduserer man flåten, vil slitasjen på resterende fly øke, og dermed får flåten kortere levetid.
Dessuten er det inngått kontrakter for vingeskift på HELE flåten. Disse er irreversible kostnader. Ergo vil det trolig lønne seg å beholde alle seks flyene.
Forhåpentligvis kommer de korrekte tallene vedrørende kostnadsbildet frem...
Dermed synes det ikke som om basen er i fare.

Artikkelen tar også for seg et interessant samarbeid mellom Ørlandet og Andøya vedr. bruk av Andøya som fremskutt base for F-35. Tipper at det var et utspill som det ville arbeides videre med dersom Andøyabasen var i fare og/eller dersom Bodø ble valgt som jagerflybase. Det høres jo veldig pussig ut at alle 48 flyene skal være offer for et eneste "pang". Fremskutte eller tilbaketrukne baser vil måtte være med i det store bildet. Derfor er det merkelig at Sola skal legges ned.
Bildet er tatt i 1971 av undertegnede.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.