tirsdag 13. desember 2011

Norge kjøper luftforsvarsraketter

Raytheon har akkurat annonsert at de har vunnet en multimiondollar kontrakt for produksjon av systemet du ser over, her på Bodø Flystasjon. Dette skjer sammmen med Kongsberggruppen. Her forklares systemet i wikipedia:
Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (forkortet NASAMS; oversatt Norsk avansert bakke-til-luft våpensystem) er et mobilt modulbasert luftvernsystem utviklet av Kongsberg Gruppen. Systemet opereres i Norge av Luftforsvaret.
Et fullt oppsatt NASAMS-batteri består av ni utskytningsramper (LCHR) hver med seks AMRAAM-missiler, fire radarer (LASR), fire kontrollsentre (FDC), fire elektro-optiske kameraer (NTAS-N) og et ledelseselement (GBADOC: Ground Based Air Defence Operations Centre). NASAMS 2 er nå (2006) under innføring, og NTAS-N er byttet ut med en ny multisensor.
Radarene plasseres rundt området systemet skal beskytte. Hver radar kobles til en kontrollvogn som samler og analyserer data fra radarene. Kontrollvognene kan kommunisere seg imellom med et trådløst kryptert nettverk. Når en trussel blir oppdaget vil en av de mange lette utskytningsrampene avfyre ett eller flere missil. AMRAAM-missilene har egne radarer for å finne og ødelegge målene og er ikke avhengige av resten av systemet etter utskyting.
En av NASAMS sine fordeler er at det er et desentralisert system, for å minske skadevirkningene av et eventuelt angrep. NASAMS er også utviklet for å være et mobilt system. Alle modulene kan raskt flyttes ved hjelp av kjøretøy.
Erfaringer viser at NASAMS-systemet er i stand til å utføre oppgavene sine selv med mange mangler. Det trenger ikke å være et helt batteri for å fungere tilnærmet optimalt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.