mandag 20. februar 2012

Lockheed Martin - Kjøper tjenester der det lønner seg

Prinsippet kalles "Best Buy", altså at en kjøper fra leverandører blant de landene som er med i prosjektet etter billigst og best prinsippet. Mye er sagt og skrevet om det såkalte Joint Strike Missile som produseres av Kongsberggruppen. Våpnet må bevise at det holder hva det lover og til riktig pris før Lockheed Martin er interessert i å tilby JSM som et system som passer maskinen.
Fra nyhetene i går:
Forsvarsdepartementet lover 50 millioner kroner i drahjelp til norske forsvarsbedrifter som kjemper om kampflykontrakter.
Publisert 19.02.2012 12:04.

Fakta om nye kampfly

  • Til å erstatte dagens F-16-fly ønsket regjeringen i 2008 det amerikanske F-35 i konkurranse med svenske JAS Gripen.
  • Innfasingen av nye fly skal etter de opprinnelige planene skje i perioden 2016 - 2020.
  • F-35 Lightning II, tidligere kalt JSF (Joint Strike Fighter), er et multirollefly. Det utvikles av Lockheed Martin i samarbeid med den amerikanske marinen og det amerikanske flyvåpenet, samt samarbeidsland som Norge.
  • Norge skal etter planen kjøpe inn 48 fly og fire opplæringsfly
    til en anslått og ikke bekreftet sum på rundt 42 milliarder kroner. F-35 er Pentagons dyreste våpenprogram noensinne.
  • Kontrakten skal etter planen undertegnes i 2014.
  • 24. november 2011 la forsvarssjef Harald Sunde fram Forsvarets råd for hvor den nye kampflybasen skal ligge. Sunde vil ha den framtidige basen til Ørland i Sør-Trøndelag. Kilde: NTB, Reuters, Forsvarsdepartementet
Programmet skal bidra til å øke de norske bedriftenes sjanser til å kapre kontrakter med produsentene av det amerikanske kampflyet F-35, som også Norge planlegger å kjøpe.
Tekniske vansker, forsinkelser, budsjettoverskridelser og kutt i det amerikanske forsvarsbudsjettet har ført til frykt for at flyet skal bli dyrere enn forutsatt, og gjenkjøpsavtaler blir dermed desto viktigere.
Norsk forsvarsindustri har hittil kapret få kontrakter, selv om dette i årevis har vært et sentralt tema i forhandlingene med amerikanerne.
Senest i januar var forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) i Washington og understreket sterkt viktigheten av å slippe til norske leverandører.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.