lørdag 10. mars 2012

F-35 - Prisøkning i USA påvirker ikke prisen Norge må betale


Stavanger Aftenblad og undertegnede har uttrykt bekymring og tvil vedr. prisen på prosjektet.  Aftenbladet skrev sist mandag at prosjektet kunne være i fare på grunn av prisøkningene gjennom lengre tid. Jeg er enig i at prisen er usikker. I Stavanger Aftenblad av i går skriver statssekretær i Forsvarsdepartementet, Roger Ingebrigtsen at F-35 programmet står støtt. Ingebrigtsen har akkurat kommet tilbake fra USA og har gjennomgått programmet. Hans inntrykk var solid. Han skriver bl.a. at kampflyet allerede har flere tusen timer i lufta. Det han ikke skriver er at flyet bare er halvveis i testprogrammet.
Det er ingen gitt i dag å si noe konkret om prisen på hvert enkelt fly over flyets levetid. Ingen! Det er mange ukjente faktorer, ikke minst kostnader som påløper gjeldende påkrevde modifikasjoner etter at Norge har fått flyene. Dette er en totalt ukjent faktor. Barth Eide, unnskyld, Ingebrightsen, er ganske rund i formuleringen når han skriver ".... for å sikre at Norge får det best mulige flyet til best mulig pris". Det må gå en smertegrense et sted, men den finnes antakelig ikke nå som hauken Barth Eide er sjef. Prisen Norge må betale er avhengig av prosjektets utvikling i USA, og den er særdeles negativ. Mer kommer om dette i en orientering som Pentagon vil offentliggjøre i neste måned.
Den beste illustrasjonen for særdeles treg fremdrift i programmet er de flyene som står ubrukte på Eglin AFB som skulle ha begynt treningsflyging for ett år siden. Jeg antar at Ingebrigtsen har hørt om disse.
Norge burde vurdere seriøst å gå inn på læringskurven i retning av ubemannede fly slik jeg har skrevet mange ganger før. Og da tenker jeg ikke på overvåkingsfly, men Unmanned Combat Aerial System a la X-47B.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.