Forskere har funnet vrakrester som kan stamme fra flyet.



Amelia Earhart
• Amerikansk flyver, født 24. juli 1897.

• Satte flere rekorder, blant annet ble hun den første som fløy alene over Atlanterhavet i 1932.

• Var også kvinnerettighetsforkjemper, og mange av rekordforsøkene hennes ble utført for å vise at kvinner også kunne gjøre ting som menn kunne.

• Sist sett 2. juli 1937 etter at hun skulle ta fatt på siste del av rekordforsøket om å fly jorden rundt langs ekvator.

Kilde: Wikipedia
(Dagbladet): Hva som skjedde da Amelia Earhart brøt radiokontakt under flyvning den 2. juli 1937 har lenge vært en gåte.

Men nå kan et forskerteam være i ferd med å finne svaret.

The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) satte i juli ut på en ekspedisjon til øya Nikumaroro i øystaten Kiribati i Stillehavet.

Teorien var at Earharts fly kan ha gått ned her.

Undervannsvideo

Ekspedisjonen kostet 2,2 millioner dollar, og gruppen reiste nærmere 3000 kilometer fra Honolulu til Nikumaroro. Ekspedisjonen var ment å vare i 10 dager, men etter bare fem dager ble turen avbrutt på grunn av utstyrsfeil, skriver Reuters.

Gruppen meldte på nettsiden sin at de måtte reise tilbake til Honolulu, uten å ha funnet Earharts fly.

Teamet hadde imidlertidig mange timer med undervannsvideo som de ikke hadde fått sett på i Nikumaroro.

Fredag meldte TIGHAR at de på disse filmene har funnet «et felt med menneskeskapte rester», som kan komme fra flyet hennes.

Gruppen har forløpig bare sett på rundt 30 prosent av filmmaterialet de har samlet inn.

Oppløftende funn

- Vi ønsker ikke å overselge denne saken, men dette er mer bevis, og det ligger der vi ventet at det skulle ligge. Det er oppløftende, sier direktør Ric Gillespie i TIGHAR.

- Dersom det skal vise seg at det er flyrester, så må vi finne ut av hvordan vi kan dra tilbake for å se på det, fortsetter han.

19. juli skrev gruppen på bloggen sin at de var usikre på om et 75 år gammelt flyvrak er mulig å finne i det hele tatt.

- Ikke bare er området fullt av kroker, kratere og huler, men vraket kan også ha fløtet bort med strømmen, skrev de.

Earhart og hennes kartleser, Fred Noonan, reiste fra Papua New Guinea 2. juli 1937, med ønske om å fly jorden rundt langs ekvator. De forsvant samme dag, og redningsmannskaper kunne ikke finne dem. Hva som skjedde har siden vært en gåte.

President i TIGHAR, Pat Thrasher, sier at ekspedisjonen vil komme tilbake til Honolulu i slutten av måneden. Da vil de kunne analysere resten av funnene sine.