mandag 27. august 2012

Norwegianansatte og trygd - NRK i dag

Norwegians vikar-piloter kan miste trygderettighetene sine
Fem Norwegian-fly på Gardermoen (Foto: Karlsen, Anette/NTB scanpix)Norske vikarpiloter i Norwegian kan miste miste rettighetene i den norske folketrygden på grunn av deres uklare arbeidsforhold.
Foto: Karlsen, Anette/NTB scanpix
Norske vikar-piloter som er innleid til Norwegian står i fare for å miste rettighetene i den norske folketrygden fordi deres arbeidsforhold er regulert i fire forskjellige land.
Publisert 27.08.2012 07:12

Medlemskap i folketrygden gir deg sykepenger, arbeidsløsetrygd, fødselspenger og langt mer.
Er du ikke medlem, må du betale selv.

Uklart hvor rettighetene ligger

– Det stemmer - dersom man da ikke har noe sosial sikring slik vi kjenner til det, og slik det har blitt bygd opp i Norge gjennom årtier, sier Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund - som organiserer SAS-piloter, men også vikarpiloter i andre selskap.
Aleksander Wasland (Foto: Norsk Flygerforbund)Ifølge Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund vet ikke mange av pilotene selv hvor de har trygderettigheter.
Foto: Norsk Flygerforbund
For pilotene er det svært usikkert hvor de egentlig har rettighetene sine dersom de blir syke eller får andre problemer.
Etter de bestemmelsene som per i dag anvendes av EFTA/EØS-landene skal piloten være med i trygdeordningen i bosettingslandet hvis han eller hun utfører 25 prosent eller mer av arbeidet der.
Utføres ikke en vesentlig del av arbeidet i bosettingslandet, skal piloten være med i trygdeordningen i det landet der arbeidsgiveren er registrert. Det betyr at vedkommende blir med i folketrygden dersom personen er ansatt i norsk flyselskap.

Fire land

For slik det er nå kan pilotene ha arbeidsforhold knyttet til fire land:
  • Det er norske piloter som bor i Norge.
  • De er ansatt i et vikarbyrå på Isle of Man.
  • Vikarbyrået har igjen kontrakt med Norwegian i Sverige.
  • Mens pilotene er formelt plasserte på en flybase i Spania.
Samtidig flyr de gjerne mest mellom Skandinavia og Europa.
– Dette er helt vanlig i Europa, og de bedriftene som leier ut piloter til oss har en rekke store flyselskap på sin kundeliste. Men systemet er nytt i Skandianvia og det tar tid før alle skjønner hva dette dreier seg om og hvordan det fungerer, sier Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik.

Kan miste folketrygden

NRK har snakket med NAV om trygderettighetene - og har fått et svar som bekrefter at arbeidsorganiseringen gjør at vikarpiloter kan miste medlemskap i folketrygden.
Norwegian sier at pilotene bør være klar over dette på forhånd, fordi de har tatt en jobb i utlandet.
Anne-Sissel Skånvik (Foto: Pedja Kalajdzic/NRK)Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian sier at vikarpiloter som er ansatt ved flybasen i Spania vet at de er under et annet regelverk enn det norske.
Foto: Pedja Kalajdzic/NRK

– Piloter må forholde seg til det samme regelverket som alle andre nordmenn som søker jobb i utlandet. Hvis noen har trodd at de får med seg det norske trygdesystemet når de etablerer seg utenlands, så er det synd at man har misforstått det, sier Skånvik.

– Faller mellom to stoler

Flere piloter NRK har snakket med opplever basen i Spania som en papirbase fordi arbeidskraften behøves i Skandinavia.
De vet ikke hvilket land de har trygderettigheter i, sier Wasland i flygerforbundet.
– Og de er redd for å spørre NAV om dette, fordi man frykter hva et negativt vedtak kan medføre, sier han.
I verste fall går det ikke bra, og de sitter igjen med ingen rettigheter, tror han.
– Vi sliter i det hele tatt med å finne noen som vil akseptere pilotene i sin folketrygd. Her er det en åpenbar fare for at de faller mellom to stoler, forteller Wasland.
Men Norwegians kommunikasjonsdirektør sier at vikarpiloter som er ansatt ved flybasen i Spania vet at de er under et annet regelverk enn det norske.
– De som nå har fått jobb eller tilknytting til Malaga-basen, de har søkt på den jobben og har vært klar over at den er i Spania, sier hun

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.