onsdag 28. november 2012

Flyge- og arbeidstidsbegrensinger

Jeg kan vel uten videre si velkommen etter. Bestemmelsene det er snakk om her må være fundamentert i vitenskapelige undersøkelser og har nøytrale institusjoner som kilde.
Der jeg savner inngripen fra Wagstaff og FFI er i forbindelse med helikopterstøy og de skadene flygerne nå pådrar seg.

Ekspert frykter dårligere flysikkerhet

SAS og Norwegian (Foto: PONTUS LUNDAHL/NTB scanpix)
Da de SAS-ansatte nylig gikk med på en ny avtale for å redde det skandinaviske flyselskapet fra konkurs, var en del av avtalen at arbeidstiden for flygende personale ble økt fra 42 timer til 47,5 timer i uken. Det bekymrer Flymedisinsk institutt
Foto: PONTUS LUNDAHL/NTB scanpix


Flymedisinsk institutt frykter at stadig lengre arbeidsdager for piloter og kabinansatte kan gå ut over flysikkerheten. Trøtte piloter er et stadig økende problem.
Publisert 28.11.2012 06:26. Oppdatert 28.11.2012 06:40.

Da de SAS-ansatte nylig gikk med på en ny avtale for å redde det skandinaviske flyselskapet fra konkurs, var en del av avtalen at arbeidstiden for flygende personale ble økt fra 42 timer til 47,5 timer i uken. Det bekymrer Flymedisinsk institutt, skriver Klassekampen.
– Det er blitt mye tøffere å være flyoperatør i dag. De flyr mer og har mindre tid til å hvile, sier direktør for Flymedisinsk institutt, Anthony S. Wagstaff.
Wagstaff mener at lange dager for dem som flyr kan være problematisk og skape farlige situasjoner.
– Det er helt opplagt at lange arbeidstider går ut over sikkerheten, mener han.

Søvnhåndtering

Flyselskapene er selvsagt klar over problemet og flere arbeider systematisk med søvnhåndtering. Dette gjelder både SAS og Norwegian.
– «Fatigue management» er på vei inn i flybransjen. Det dreier seg om å jobbe mer systematisk med problematikk knyttet til trøtte ansatte, gjennom blant annet undervisning og logging av avvik, sier han.
Ifølge arbeidsmiljøloven er den normale øvre grensen for en arbeidsuke 40 timer, selv om en normaluke siden 1986 har vært tariffestet til 37,5 timer.
Arbeidstakere som har hatt ekstra belastning i jobben, som for eksempel de som jobber skift, har vanligvis en enda kortere arbeidsuke

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.