onsdag 16. januar 2013

Politihelikopter uten avising - Latterlig

Når det gjelder ising på Gardermoen så er dette et kjent problem.
Da Norsk Flygerforbund selv utredet værforholdene på Gardermoen
vs.Hurum, så var det åpenbart at vi uten videre kunne si at Gardermoen
var et dårlig valg. Hvorfor en plasserer et helikopter der er helt på
trynet, dessverre.

  • Myndighetene har nå en gylden mulighet, nemlig å vurdere
    landets helikopterbehov helhetlig. Det betyr at nå skal Norge
    ha nye redningshelikoptere. Disse kan rendyrkes SAR
    rollen istedet for å få en kvasiløsning som det synes å
    legges opp til. Dernest kan politiet og Forsvaret få kontra
    terrorhelikoptre av den samme typen som svenskene og
    danskene har bestilt av typen Black Hawk.
    Til sist kan en få ambulansehelikoptre av typen AW139 eller
    EC145 med utvendig heis ogheisoperatør. Men vi får det ikke til;
    det er for mange konger på haugen!









Værforholdene på Gardermoen er et stort problem for politihelikopteret. I vintermånedene er beredskapen tidvis halvert.
AV:


I kjølvannet av 22. juli har politiets helikopterberedskap vært et sentralt tema. Politihelikopteret var satt ut av spill på grunn av ferieavvikling da 77 mennesker ble drept i terrorangrepene, og i etterkant har helikoptertjenesten fått døgnbemanning.1

Fuktighet og kulde skaper trøbbel

Men plasseringen av helikopterbasen på Gardermoen skaper likevel store problemer for beredskapen: Årsaken er værforholdene i området rundt hovedflyplassen gjennom vinteren.
- Enkelte måneder har vi hatt en en nedetid på 50 prosent. Spesielt desember kan være vanskelig, sier Geir Wilhelm Sandvold, som er sjef for politiets helikoptertjeneste.
Aftenposten har fått tall fra politiet som viser at helikoptertjenesten i snitt har hatt en årlig nedetid på mellom 10 og 15 prosent på grunn av været.
Hovedproblemet er innlandsklimaet på Gardermoen - kombinert med fuktighet fra Hurdalssjøen og Mjøsa.


- Vi får ikke lettet eller landet på Gardermoen når været er så dårlig at det ikke er forsvarlig. Det gjelder spesielt når fuktigheten i tåken fryser, sier Sandvold.

- Frustrerende

De to EC-135-maskinene som politiet har i beredskap er utstyrt med topp moderne teknologi, og er et svært viktig verktøy for politiet. Ombord finnes blant annet gyrostabiliserte varmesøkende kamera med telelinse, som kan overføre bilder direkte til operasjonssentralen eller portable mottakere i patruljebilene.
- Hvordan opplever dere å bli stående på bakken i de tilfellene hvor det er bruk for helikopteret?
- Det er frustrerende, og spesielt gjelder dette for resten av etaten, som ikke får benyttet seg av det verktøyet vi kan tilby, sier Sandvold.
Politiet har i årevis jobbet for å få et beredskapssenter sentralt plassert i Oslo. I fjor sommer ga Regjeringen klarsignal for at en slikt senter, med tilhørende helikopterbase, skal bygges på Alnabru2.
Men et slikt senter vil ikke være på plass før om flere år, og Sandvold legger ikke skjul på at det haster med å få en annen plassering av helikopterbasen.
- Tiltaket må være å flytte oss herfra og nærmere sjøen, noe som ville vært et viktig bidra for å løse disse problemene. Hadde vi vært i nærheten av Oslofjorden ville tiden vi er operative gått betydelig opp, sier han.
- Opplever dere å bli hørt?
Døgnbemannet politihelikopter fra onsdag3
- Jeg føler at vi blir tatt på alvor, men dette er vanskelige valg å ta. Mens vi venter på en base i Oslo har vi vurdert midlertidige tiltak, men det skaper logistikkproblemer og tekniske utfordringer, sier Sandvold.

Politidirektoratet: - Dette er realiteten

Ledelsen ved Oslo politidistrikt har sendt et brev til Politidirektoratet (POD) der de har orientert om problemene for helikopterberedskapen på grunn av værforholdene. Men direktoratet kan ikke love noen snarlig løsning.
- Værforholdene på Gardermoen er generelt utfordrende i vinterhalvåret, men er en realitet så lenge helikoptertjenesten har etablerte basefasiliteter der, skriver beredskapsdirektør Sture Vang i en e-post til Aftenposten.
Han påpeker at de er i dialog med Oslo poliitidistrikt i et forsøk på å finne løsninger som vil bedre sitasjonen.
- Vi vurderer om det på sikt finnes realistiske muligheter for en midlertidig løsning frem til nytt beredskapssenter står ferdig, skriver Sture, uten å utdype hva slags løsninger som er aktuelle

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.