tirsdag 26. februar 2013

F-35 - Nytt om motoren F135


Den amerikanske marinens versjon av jagerflyet F-35 som nå er satt på bakken. Mandag ble det meldt om en ny hendelse med et fly i USA. Foto: Reuters / NTB scanpix

Pentagon sender F-35-del tilbake til produsenten

Det amerikanske forsvarsdepartementet sender deler av et testfly av typen F-35 tilbake til produsenten for inspeksjon etter en hendelse 14. februar.
Hendelsen førte til røyk i flyets cockpit. En talskvinne for F-35 Joint Strike Fighter-programmet, Kyra Hawn, sa mandag at en første vurdering var at hendelsen var liten, isolert og utgjorde en minimal risiko.
Men delen som mistenkes å ha forårsaket hendelsen sendes tilbake til Honeywell International Inc, som lager et av flyets styringssystemer. Systemet benytter samme type litium-ion-batterier som har satt hele flåten av Boeings 787 passasjerfly på bakken.
Meldingen om den tidligere urapporterte hendelsen kommer bare dager etter at USAs forsvar satte hele flåten av Lockheed Martins F-35 jagerfly på bakken etter at det ble oppdaget en sprekk på nesten halvannen centimeter i et blad i en jetmotor på et av flyene.
Hawn sa det ikke var noen sammenheng mellom problemene som har satt Boeing 787-flåten på bakken og hendelsen i F-35-jagerflyet.
Norge har besluttet å kjøpe 56 F-35 fly, fire av dem for trening og utdanning. De første operative flyene skal etter planen leveres til Norge i 2017. Forsvarsdepartementet anslår nå at innkjøpsprisen blir på 61,2 milliarder kroner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.