Luftfartstilsynet utførte et såkalt HMS-tilsyn hos Ryanair på Moss lufthavn Rygge i juni i år. Der kom det fram at arbeidskontraktene de benytter overfor kabinansatte og piloter ikke har med bestemmelser om arbeidstid og pauser.
Nå krever tilsynet at Ryanair innen 19. desember endrer alle de 180 arbeidskontraktene på Rygge, slik at det går fram hvilken arbeidstid den enkelte arbeidstaker har.
Trond Eirik Strand - - Vi er i en god dialog med Ryanair om å få inn bestemmelser om arbeidstider og pauser, sier leder for flymedisinsk seksjon i Luftfartstilsynet, Trond-Eirik Strand.NRK
- Vi er i en god dialog med Ryanair om å få inn bestemmelser om arbeidstider og pauser, sier leder for flymedisinsk seksjon i Luftfartstilsynet, Trond-Eirik Strand.
Foto: NRK
- Kontraktene skal tilfredsstille norsk arbeidsmiljølov, sier leder for flymedisinsk seksjon i Luftfartstilsynet, Trond-Eirik Strand.

Strand understreker at uten slike bestemmelser kan en arbeidsgiver uten forvarsel redusere arbeidstiden til en ansatt uten at dette er kontraktsbrudd.
- Det skal ikke herske tvil om hvor mye de skal jobbe i henhold til arbeidskontrakten, slår Strand fast.
Tilsynet på Rygge skjedde etter at Ryanair hadde hatt sin norske base på Rygge i over tre år, og jevnlig fått kritikk fra norske fagforbund for dårlige arbeids- og lønnsforhold.

Dagbøter

I sitt brev til Ryanair 22. november skriver Luftfartstilsynet at de vil vurdere dagmulkter dersom kravet om endrede kontrakter ikke oppfylles.
Trond-Eirik Strand håper dette ikke blir nødvendig, og sier de er i god dialog med Ryanair.
- Ryanair har svart oss positivt, men vi er fortsatt i en dialog for å se hvordan dette kan løses.
Ryanair har i sine skriftlige tilsvar til Luftfartstilsynet sagt at de anser irsk avtalerett som gjeldende for sine ansatte som er knyttet til basen Rygge.

Bor i Norge

Alle de 180 arbeidstakerne bor i nærheten av Rygge, og starter og avslutter arbeidet her. I løpet av dagen jobber de ombord på flyene som flyr internasjonale ruter.
Ryanair ønsker ikke å kommentere saken så lenge den pågår med norske myndigheter