onsdag 18. desember 2013

UAV - Sverre Diesens Forsvarsstudie av 2007 er definitivt død


Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, her under et besøk hos Den kongelige garde i Oslo, bekrefter at Norge gjerne vil være med på utviklingen av europeiske droner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter droner,EU,Forsvar,Høyre,Ine Søreide Eriksen,Politikk,Verden,Norge,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
Foran EU-toppmøtet 19. og 20. desember:

Søreide ønsker drone-samarbeid med EU

Utviklingen av europeiske droner er ett av målene EUs forsvarsbyrå ønsker framdrift på under EU-toppmøtet i Brussel. Det ønsker den norske regjeringen å være med på.

Foran EU-toppmøtet der EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk skal behandles, har EUs forsarsbyrå EDA, som Norge samarbeider med, kastet fram fire prioriterte områder:
  1. Drivstofffylling i lufta
  2. Regjeringenes satelittkommunikasjon
  3. Cyber-forsvar og sist, men ikke minst:
Remotely Piloted Aircraft Systems, det vil si fjernstyrte flysystemer, populært kalt droner.
Droner, blant annet sendt ut av USA, har de siste årene tatt langt flere liv enn for eksempel kjemiske stridsmidler.

Eriksen Søreide: «Fått spesiell klang»

Da forsvarsminister Ine Søreide Eriksen (Høyre) 12. desember redegjorde om regjeringens holdninger foran EU-toppmøtet for Stortingets Europautvalg, ba stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap) henne klargjøre hva hun mener om dronespørsmålet.
Norge deltar som femte største bidragsyter til EDAs forskning og utvikling, uten å være fullt medlem.
– Remotely Piloted Aircraft Systems er fjernstyrte luftbårne systemer. Begrepet «droner» har fått en litt spesiell klang etter hvert, innledet Eriksen Søreide ifølge Stortingets referat.

Mange uskyldige droner

Søreide poengterte videre at droner gjør veldig mye forskjellig, og at de opererer fra små størrelsesordener og opp til på størrelse med fly, og vel så det.
– Dette er kapasiteter som også kan brukes i for eksempel overvåkning av katastrofeområder, der det også brukes i dag – det lille som er utviklet, sa hun.
– Det kan være behov for luftovervåkning, det kan være andre behov som dekkes opp, så dette er altså et av de konkrete områdene hvor man søker et samarbeid, bekreftet forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Også på EDAs faktaark om droner listes det opp samfunnsnyttige bruksområder for disse ubemannede luftfartøyene. Der går det imidlertid også fram at de også kan brukes militært.
Les mer hos EDA om droner og andre spørsmål om militært materiell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.