onsdag 26. februar 2014

F-35 underleverandør siktes for korrupsjon


<b>ØKOKRIM HAR TATT UT SIKTELSE:</b> Ledelsen i Kongsberg Gruppen ble tirsdag kjent med at Økokrim har tatt ut siktelse mot selskapet. Her er konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen.
ØKOKRIM HAR TATT UT SIKTELSE: Ledelsen i Kongsberg Gruppen ble tirsdag kjent med at Økokrim har tatt ut siktelse mot selskapet. Her er konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen.

Økokrim har siktet Kongsberg Gruppen for korrupsjon

Mistenker korrupsjon knyttet til leveranser i Romania.

Tirsdag ble ledelsen og styret i Kongsberg Gruppen kjent med at Økokrim mistenker korrupsjon i forbindelse med leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania i perioden 1999-2008.
Det er derfor tatt ut siktelse mot det norske industrikonsernet, opplyses det i en børsmelding.
Selskapet opplyser at det ble kjent med siktelsen i dag og at styrets leder er orientert.

KONGSBERG

Er et internasjonalt, kunnskapsbasert konsern som leverer høyteknologiske systemer og løsninger til kunder innen olje- og gassindustrien, handelsflåten, forsvar og romfart.
Selskapet har cirka 7.500 ansatte i mer enn 25 land og hadde i 2013 driftsinntekter på 16,323 milliarder kroner.
Største aksjonær er den norske staten ved Næringsdepartementet, som har en 50 prosents eierandel.
- Vi ønsker ikke å gi noen kommentarer eller ytterligere opplysninger om siktelsen, sier kommunikasjonsansvarlig Johannes Dobson i Kongsberg Gruppen til E24.
Han viser til at selskapet skal arrangere en pressekonferanse klokken 18.00. E24 dekker denne direkte.
Selskapet understreker i meldingen at det har nulltoleranse for korrupsjon hos ansatte, konsulenter og forretningsforbindelser.
- Som et selskap med betydelig internasjonal aktivitet har Kongsberg et omfattende anti-korrupsjonsprogram, og høye etiske standarder er en integrert del av forretningsvirksomheten.
Selv om konsernet ikke ville gi noen detaljer om siktelsen, handler det trolig om kontraktene Kongsberg inngikk med rumenske myndigheter og hæren i landet om forskjellige leveranser av sikkert kommunikasjonsutstyr (se faktaboks nederst i saken).
En av avtalene som ble inngått var med utenriksdepartementet i landet i flere runder.
Utstyret ble bestilt for at departementet kunne koble utenlandsstasjonene i utenrikstjenesten til departementets hovedkontor i Bucuresti med kryptert kommunikasjon.
Det er Kongsberg-selskapet Kongsberg Defense Communications som har levert utstyret.
Selskapet har annonsert kontrakter inngått med Romania i den aktuelle perioden for nærmere 1,5 milliarder kroner.  

Roar Flåthen: - Helt ukjent for meg

- Dette var helt ukjent for meg. Så lenge jeg har vært i bedriften har vi alltid vært tydelig på at det er nulltoleranse for korrupsjon, sier tidligere LO-leder Roar Flåthen, som har sittet i Kongsberg-styret i flere perioder. Flåthen var nestleder i styret på begynnelsen av 2000-tallet, da korrupsjonen skal ha funnet sted.
Flaathen sier til E24 at han har fått en kort orientering om saken av styreleder Finn Jebsen, og henviser videre kommentarer dit.
Kongsberg Defense Communications har også levert annet utstyr for utvidelse og modernisering av telekommunikasjonssystemer i Romania.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.