torsdag 20. februar 2014

Ryanair med ny strategi

 
Aggressiv Ryanair-plan en trussel for Norwegian
Europas største og mest aggressive lavprisselskap, Ryanair, inntar nå hovedflyplassene. Det er dårlig nytt for Norwegian, mener analytiker.

 

Ryanair er Europas desidert største og mest aggressive lavprisselskap.
Hittil har irene valgt å satse på flyplasser langt utenfor storbyene. Det med stor suksess – takket være superbillige billetter.
Nå endrer Ryanair sin strategi for å vokse ytterligere med kjøp av 175 nye fly.
Med markedets laveste kostnader er irene i ferd med å innta de hovedflyplassene i Europa for å kjempe om de virkelig store passasjermengdene. Selskapet har innsett at det ikke kan vokse særlig mer ved bare å fly fra flyplasser hvor det knapt bor folk til lufthavner dit passasjerene egentlig ikke skal.

Dårlig nytt

Derfor er det i full gang med å tilpasse seg et marked der behovet er fleksible billetter, setereservasjon og hurtigkø på flyplasser. Selskapet flyr allerede på hovedflyplasser som Madrid, Lisboa, Barcelona, Praha og Dublin.
Nå annonserer irene også start på lufthavnene i Athen, Brussel og Roma Fiumicino, og må forhandle om avgiftene i likhet med alle andre selskaper.
Alt dette er svært dårlig nytt for andre lavprisaktører, som britiske EasyJet og Norwegian, som allerede er på primærflyplassene.

Nei til gullkort

I Skandinavia er det Norwegian som er mest utsatt, mener den danske luftfartsanalytiker Ole Kirchert Christensen. Begge selskapene slåss i lavprismarkedet. De sikler begge etter den store gruppen jobbreisende der billettprisen betyr mest, og bonuskort i gull eller flotte flyplasslounger mindre.

Ole Kirchert Christensen
- Det vil alltid være et marked for Ryanair i den prisbevisste delen av næringslivet. Og Ryanairs satsing på forretningsmarkedet vil nok ramme Norwegian hardest fordi nordmennene allerede har tatt de passasjerene fra SAS som var flyttbare fra et fullserviceprodukt til et lavprisprodukt, sier Christensen til Aftenposten.
Med Ryanair på storflyplassene er det plutselig Norwegian som blir jaget.

Har søkt

Han mener det store spørsmålet nå er om Ryanair kommer inn på hovedflyplassene i Skandinavia. Selskapet har tidligere år søkt om trafikkrettigheter på Københavns lufthavn, men trukket seg når fristen for å ta i bruk de tildelte rettighetene har nærmet seg. Det har ikke skjedd i år, uten at Ryanair vil kommentere dette nærmere. Selskapet har også lagt inn søknad på Arlanda utenfor Stockholm.
Irene har aldri søkt slots, som det heter, på Oslo Lufthavn, men flyr i Norge fra Rygge, Torp og Haugesund.
Ryanairs kommunikasjonsdirektør, Robin Kiely, bekrefter at satsingen på de store og sentrale lufthavnene i Europa er en del av en ny og langsiktig strategi for å vokse fra dagens 81 til over 100 millioner passasjerer i året.

Møter Ryanair

- Dette er en videreutvikling av vårt konsept hvor vi nå begynner å fly også fra primærlufthavnene, samtidig som vi fortsetter å fly fra sekundære lufthavner. Vi regner med at halvparten av veksten skal komme på de store lufthavnene, sier Kiely til Aftenposten.
Hos Norwegian er man klar over den tøffe utfordringen Ryanair representerer, og de to selskapene møtes allerede i en hard konkurranse på flere flyplasser rundt om i Europa – bl.a. på den travle London-flyplassen Gatwick.
- Lave kostnader er viktig for å drive en lønnsom virksomhet og for å overleve i den knallharde konkurransen. Etablering av baser utenfor Skandinavia bidrar til å redusere kostnader som igjen gjør at de reisende får billige flybilletter, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.