søndag 27. april 2014

Elon Musk vs. US DoD

Tesla Motors- og SpaceX-grunnlegger Elon Musk vil bryte opp monopolet i satellittoppskytningsmarkedet. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson
Elon Musk

Tesla-gründeren vil saksøke amerikanske myndigheter

Elon Musk går til kamp mot det amerikanske luftforsvaret.

Elbilgründer Elon Musk og hans rakettoppskytningsselskap Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) planlegger sak mot Det amerikanske luftforsvaret for å bryte opp monopolet i satellitmarkedet som domineres av landets to største forsvarsleverandører, ifølge Bloomberg.
- Dersom vi konkurrerer og taper, er det helt greit. Jeg skjønner bare ikke hvorfor de ikke vil la oss konkurrere, sa Musk på en pressekonferanse i Washington lørdag.

Med SpaceX utfordrer Musk de etablerte forsvarsleverandørene Lockheed Martin og Boeing Co. som samarbeider om militære satellittoppskytninger i et marked anslått til 70 milliarder dollar årlig. Selskapene er fra før de største leverandørene til det amerikanske forsvaret, ifølge Bloomberg.

Musk og en modell av SpaceX' oppskytningsmodell. Her fra en pressekonferanse i april 2011. Foto: AFP/BRENDAN SMIALOWSKI

SpaceX planlegger å ta saken til retten mandag, der de krever at en kontrakt for leveranse av 36 rakettkjerner til virksomheten "United Launch Alliance LLC", blir åpnet opp for konkurranse.
Det amerikanske luftforsvaret inngikk avtale om rammekjøpet av rakettkomponentene for ett år siden.
- Denne kontrakten koster amerikanske skattebetalere milliarder av dollar av ingen grunn, sa Musk.
Tesla- og rakettgründerens bekymringer får støtte blant annet av senator og tidligere republikansk presidentkandidat John McCain. Han har bedt det amerikanske forsvarsdepartementet undersøke saken og stiller spørsmål ved den manglende konkurransen, ifølge Bloomberg.
En talsperson for United Launch Alliance påpeker at virksomhetens innkjøp og oversikt ga besparelser på mer enn fire milliarder dollar sammenlignet med tidligere avtaler.
Det amerikanske luftforsvaret ønsker ikke å kommentere saken overfor Bloomberg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.