tirsdag 17. juni 2014

Undervannsbåt - Ny russisk hunter/killer testes utenfor Egga


Den russiske marinen overtok i dag tidenes mest avanserte russiske atomdrevne ubåt, den 120 meter lange K-560 Severodvinsk, som kan seile i 56 km i timen 600 meter under havet overflåte. Nå setter den trolig kursen mot Norskehavet. Foto: Severomesh.
Forsvarsdepartementet taust:

Russland tester tungt bevæpnet atomubåt utenfor Norge

Etter 23 års utvikling gikk marineflagget på den nye atomubåten Severodvinsk til topps i dag. Snart skal den testes i dypet i Norskehavet vest for Bjørnøya.

Severodvinsk, oppkalt etter byen og verftet utenfor Arkangelsk i Nord-Russland, er den første av åtte som skal komme i Yasen-klassen, den tyngst bevæpnede russiske ubåttypen, skriver BarentsObserver.
– Den mest avanserte atomdrevne angreps-ubåten i historien, skriver russiske rt.com.
Ubåten kan ha med seg langdistanse-krysserraketter og gå helt ned til 600 meters dyp. Nettopp det siste gjør at testingen av ubåten og dets elektroniske systemer må gjøres utenfor norskekysten.
For Kvitsjøen og Barentshavet er ikke dype nok.

Testingen finner sted i en periode da Norge har brutt ethvert samarbeide med Russland i forsvarsspørsmål på grunn av konflikten i Ukraina.
Det norske Forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere realitetene i det som nå skjer.
– Vi følger med på russisk aktivitet i nordområdene og er klar over at russerne vil teste nytt utstyr og materiell etter hvert som det er klart for uttesting. Vi ønsker ikke å gå inn i detaljer om enkeltsaker, skriver seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i en epost til ABC Nyheter.

Ekspert på atomsikkerhet ved Forsvarets forskningsinstitutt, Steinar Høibråten, er bekymret.
– I tilfelle en ulykke er jeg langt mer bekymret for utslipp fra atomreaktoren som driver ubåten, enn forurensning fra våpnene, sier Høibråten til BarentsObserver.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.