– Vi har funnet vraket av et Halifax bombefly fra 2. verdenskrig. Flyet var mest sannsynlig på bombetokt mot Tirpitz i 1942, men ble skutt ned i forsøket, sier Martin Ludvigsen, professor ved marinteknisk senter på NTNU i Trondheim.
Flyet ble funnet på Vikhammer, like utenfor Trondheim, og ligger på 180 meters dyp. Den store dybden har gjort letingen vanskelig.

Flyvrak - Studentene brukte miniubåt med kamera for å komme seg ned til vraket. - Foto: NTNU AUR-Lab /
Studentene brukte miniubåt med kamera for å komme seg ned til vraket.
Foto: NTNU AUR-Lab
– Vi var ute med seks studenter som hadde et kurs i undervannsteknikk. De var fra marinteknisk senter og NTNU. Studentene har hatt i oppgave å planlegge og gjennomføre denne aksjonen, forteller Ludvigsen.


Planlagt operasjon

I lang tid har studentene planlagt operasjonen. De har vært i kontakt med historiske kilder, planlagt søkemønster og bruk av forskjellige utstyr.
– Det var stor jubel om bord da vi fant flyet. Ni av ti operasjoner er mislykket, så det var veldig gøy at vi fant det.

Lett etter flyet i mange år


Slagskipet Tirpitz - Lørdag 17.januar 1942 fikk en motstandsgruppe i Bergen opplyst at «Tirpitz» befant seg i Fættenfjorden, en sidearm til Åsenfjorden. - Foto: Wikimedia Commons /
Lørdag 17.januar 1942 fikk en motstandsgruppe i Bergen opplyst at «Tirpitz» befant seg i Fættenfjorden, en sidearm til Åsenfjorden.
Foto: Wikimedia Commons
Tirpitz var et tysk slagskip som var i Norge under 2. verdenskrig. Skipet lå i en periode i skjul for britiske bombefly i Fættenfjorden, som er en sidearm til Åsenfjorden. Senere gikk ferden til Alta, før det i 1944 ble senket utenfor Tromsø.

Halifax-flyene ble brukt av britiske piloter, og det har vært kjent i lang tid at flere ble skutt ned over Trondheimsfjorden da de forsøkte å bombe Tirpitz.
– Det har vært kjent i miljøet som driver med undervannssøk, og det har blitt lett etter flyet i mange år, sier Ludvigsen.

– Fortsatt i god stand


Halifax bombefly - Halifax bombefly ble brukt av britene for å senke slagskipet Tirpitz - Foto: Wikimedia commons /
Halifax bombefly ble brukt av britene for å senke slagskipet Tirpitz
Foto: Wikimedia commons
Halifax-flyet har stått på havbunnen i over 70 år. Likevel er flyet i relativt god stand.

– Den har et vingespenn på 30 meter, og det er et firemotors fly. Flykroppen holder på å tære av sjøvannet, men selve flyet er helt. Vingene henger på, motoren er der den skal være. Flyet ligger rett opp og ned på bunnen, sier Ludvigsen.
Det er nå gjort detaljerte undersøkelser av bombeflyet for å dokumentere så mye som mulig.
– Vi skal overlevere dokumentasjonen vi har til flymuseet i Bodø. De er varslet og er veldig positive og glade for at dette er funnet, sier Ludvigsen.
Han mener det er stort å finne et slikt fly.
– Det er stort og veldig gøy. Det er en slags belønning for strevet.

– Spektakulært funn


Lars-Erik Vaale - Foto: Privat /
Foto: Privat
Lars-Erik Vaale er historiker og ekspert på 2. verdenskrig. Han har også jobbet som historisk konsulent i NRK, og mener funnet er spennende.

– Dette er et svært spektakulært funn. For 20 år siden fant de et krigsfly i Kragerø-skjærgården, og det ble veldig stor oppmerksomhet rundt det fra både forsvaret og forsvarsministeren.
Funnet av flyet kan også vise seg å bli viktig historisk.
– Flyet er som en tidskapsel på havets bunn, hvor det kan finnes dokumenter, som bringer frem nye detaljer om hvordan denne militære operasjonen skulle foregå og dens rolle i de alliertes krigsstrategi. Det er ikke mer enn 15 år siden en dykker i Narvik fant dokumenter i to senkede tyske skip i havnen utenfor byen, med viktig informasjon fra «Operasjon Weserübung» om det tyske angrepet på Norge 9. april 1940, som inntil da ikke var allment kjent.

Flyet har også en viktig historie i forholdet mellom Norge og Storbritannia.
– Senkingen av Tirpitz høsten 1944 bidro til å snu styrkeforholdet i Nord-Atlanteren i de alliertes favør, og var således en viktig medvirkende faktor til Det Tredje Rikets fall våren 1945. Slik sett var Storbritannia med på å bringe Norge ut av den samme krigen som det var med på å trekke oss inn i vinteren 1940. Halifax-flyet blir på den måten et symbol på hvordan nordmennenes holdning til britene endret seg fra harme til varme, slik at landet endte opp som vår viktigste allierte i kampen mot nazismen.