fredag 24. oktober 2014

Norwegian - Har tapt nær en milliard på Dreamliner


Norwegian-sjef Bjørn Kjos (til høyre) la torsdag frem nye tap på langrutene. Her med kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik, finansdirektør Frode Foss og informasjonssjef Lasse Sandaker Nielsen etter presentasjonen. Foto: Per Ståle Bugjerde
Norwegian-sjef Bjørn Kjos (til høyre) la torsdag frem nye tap på 
langrutene. Her med kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel 
Skånvik, finansdirektør Frode Foss og informasjonssjef Lasse 
Sandaker Nielsen etter presentasjonen. Foto: Per Ståle Bugjerde

Luftfart

Har tapt nær én mrd. på flytrøbbel

Problemene med Norwegians Dreamliner-fly har ført til rundt én milliard kroner i ekstra­kostnader og tapte inntekter. Bjørn Kjos kan ikke si når langrutene går med overskudd.
Norwegian-sjef Bjørn Kjos har lagt verden for sine føtter med billige flybilletter til USA og Thailand. Siden oppstarten ifjor sommer har det vært et økonomisk mareritt.


  • Først ble de nye Boeing Dreamliner-flyene forsinket med tre måneder, så selskapet måtte leie inn eldre erstatningsfly.
  • Da de nye flyene kom, sørget tekniske problemer for at flere av flyene ble satt på bakken.
  • I tillegg har USA så langt nektet å gi selskapet en vanlig driftstillatelse i landet.
Problemene har fått tusenvis av passasjerer til å søke erstatning og flere har antagelig dumpet Norwegian og bestilt med andre flyselskaper.

Ved fremleggelsen av kvartalstall i Oslo torsdag måtte Kjos igjen ta store tap for kanselleringer og innleie av reservefly.
– Problemene har vært mye større enn noen kunne ha forestilt seg da vi startet opp, sa Kjos under fremleggelsen torsdag.

Milliardregning

I regnskapene har Norwegian anslått ekstrakostnadene til drøyt 600 millioner kroner. Selskapet har leid inn et reservefly resten av året og inkludert dette flyet blir ekstrakostnadene siden oppstarten på 670 millioner kroner.

I tillegg har selskapet gått glipp av inntekter. De nye langrutene har fløyet rundt én million passasjerer siden oppstarten og flere analytikere som kjenner selskapet regner med at langrutene skal gi rundt tre milliarder kroner i inntekter i år. Flere anslag går på at selskapet kan ha gått glipp av rundt 200 til 300 millioner kroner i inntekter siden oppstarten.
Tilsammen har Norwegian i så fall ekstrakostnader og tapte inntekter på mellom 900 millioner og én milliard kroner på lang­rutene.
– Det er åpenbart at selskapet har gått glipp av en del passasjerer som ellers ville ha reist med dem. Det vil ha ført med seg et tresifret millionbeløp i tapte inntekter, sier analytiker Hans Erik Jacobsen i Swedbank.
Norwegian venter ennå på en avklaring på om flyprodusenten Boeing er villig til å dekke deler av milliardregningen.
– Boeing vil antagelig gi selskapet kompensasjon for deler av beløpet i form av rabatter på fly eller bedre vedlikehold, sier Jacobsen.
Analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities tror frafallet av forretningsreisende har redusert inntektene mest.
– Passasjerer med høy betalingsvilje har nok valgt bort Norwegian på langrutene i større grad enn dem som har kjøpt billigbilletter, sier han.

Trenger medvind

Ekstraregningen kommer i tillegg til at Norwegians langruter går med underskudd de første årene.
Norwegian har tidligere sagt at virksomheten vil ha positiv kontantstrøm fra starten av, fordi de får billettinntektene inn på konto flere måneder før avreise. I tillegg har det varslet at virksomheten blir lønnsom fra midten av 2015.
Kenneth Sivertsen mener det er flere forutsetninger som må slå til.
– Selskapet må få opp regulariteten på flyene markant, de må ha en avklaring på driftstillatelsen i USA og bli enda flinkere til å få ekstrainntekter fra passasjerene. Da ligger det an til at langrutene blir lønnsom, sier han.
Bjørn Kjos medgir at virksomheten tar tid på å få lønnsomhet.
– I oppstarten er det mye nytt mannskap som skal læres opp og nye fly skal settes i trafikk. Det er umulig å tjene penger når en starter et helt nytt flyselskap, med mindre man er helt alene i markedet, sier Kjos.
Norwegian flyr antagelig mot et betydelig underskudd i år fordi fjerde kvartal vanligvis er svakt i flybransjen. Selv om de vanlige flyrutene i Europa er lønnsome kan oppstarten på langdistanse gjøre at eierne ikke ser noe til utbytte på flere år.

Tålmodige eiere

Jacobsen i Swedbank mener at Norwegian vil tjene penger på langrutene om cirka ett år.
– I 2015 kan det ende med nullresultat på langdistanse dersom Norwegian får kontroll på problemene med de nye flyene og kostnadsnivået faller. Da vil den virksomheten ha en positiv inntjening ved inngangen til 2016, sier han.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.