tirsdag 20. januar 2015

Romfartsleir på Andøya med Erik Tandberg

Erik Tandberg på Flyoperativt Forum 2009 - Foto: Per Gram
blank
Romfartsleir for seniorer i august
24.11.2014
blank
Verdensrommet fascinerer både ung og gammel. Etter to suksessfulle gjennomføringer der seniorer har fått delta på Space Camp, er det klart for en ny romfartsleir i august 2015 på Andøya Space Center. Med romfartslegenden Erik Tandberg i spissen, inviteres det til spennende dager på Norges eneste romfartssenter der unike fasiliteter tas i bruk for å gjøre dette til en opplevelse for livet for deltakerne.
Erik Tandberg er en av foreleserne under Senior Space Camp (Foto: Norsk Romsenter)
Erik Tandberg er en av foreleserne under Senior Space Camp (Foto: Norsk Romsenter)
Senior-campen arrangeres i tiden søndag 16. til torsdag 20. august på Andøya Space Center. Starten på norsk romalder var nettopp her for 53 år siden med oppskytingen av Ferdinand 1 fra Andøya Rakettskytefelt 18. august 1962. Siden den gang har dette romsenteret vokst og blitt et internasjonalt anerkjent senter for romforskning. Her sendes raketter, ballonger, ubemannede fly og laserstråler opp i atmosfæren for å utforske verdensrommet. Hvert år deltar forskere og studenter fra hele verden på ulike prosjekter fra Andøya. Samfunnsgevinsten av virksomheten er betydelig både for miljø, forskning, teknologiutvikling og arbeidsplasser

Under campen vil det bli gitt spennende populær-vitenskapelige foredrag i unike omgivelser om verdensrommet, vår atmosfære og været fra noen av Norges fremst rom-eksperter. Erik Tandberg er først og fremst kjent fra radio og TV som Norges fremste romfartsekspert, med full oversikt over alle romfartøyer som skytes opp, hvilke oppgaver de har og hva de gir av ny viten om universet. Hans entusiasme og formidlerevne er legendarisk.
Nordlysekspert og professor emeritus Alv Egeland (Foto: European Space Camp)
Nordlysekspert og professor emeritus Alv Egeland (Foto: European Space Camp)
Tandberg skal sammen med professor emeritus Alv Egeland ved Universitetet i Oslo stå for det faglige programmet. Og initiativet til denne senior-campen kommer fra Egeland selv, som har forsket på nordlyset i over 30 år, - blant annet ved hjelp av raketter fra Andøya Rakettskytefelt. Han er en av de fremste ekspertene på fenomenet i hele verden med bakgrunn fra universiteter i Norge, Sverige, Canada og USA. I tillegg er han en utmerket formidler, og har mottatt priser både nasjonalt og internasjonalt for sine evner til å formidle vitenskapen om verdensrommet.

Sammenhengen mellom vitenskap og kunst opptar mange, og vi vet at nordlyset har gjennom årtier inspirert komponister, diktere og billedkunstnere. Derfor vil også multimedia-kunstner Thomas Widerberg bidra på campen med foredrag og utstilling. Thomas er sønn av billedkunstner Frans Widerberg, og er utdannet komponist og musiker. Han har holdt en rekke separat- og kollektivutstillinger, med polarlyset og polare landskap som hovedtema.

I tillegg byr campen på mange ulike opplevelser der det sosiale står i sentrum. Det blir blant annet en rundreise langs nasjonal turistvei på Andøya, - som av mange omtales som Vesterålsperlen i et øysamfunn som også byr på unik geologi og muligheter for å finne fossiler. Det blir også en omvisning på Hvalsenteret på Andenes, der en får lære om blant annet spermasetthvalen som holder til rett utenfor Andøya. Og for de som måtte være interessert i å se nærmere på dette verdens største rovdyr, legges det til rette for å delta på en av de mange hvalsafariturene fra Andenes som samler titusener av turister fra hele verden hvert år.
Turen byr både på opplevelser for kropp og sjel. Deltakerne skal også få nyte lokal mat i en lavvo med fyr på àrran og grove historier fra kokken. Og omgitt av Norges største myrlandskap, får deltakerne også være med på lokale spesialiteter som såpekoking og ysting av ost.

Under campen får deltakerne også besøke opplevelsessenteret Romskipet Aurora som ble åpnet i april 2014. I romskipet får du en virtuell tur i verdensrommet. Her kan du besøke nordlyset, se dets opprinnelse og effekt på planeten vår, både i natur og i kultur. Du skal ta del i eksperimenter, sende ut raketter og se hvordan dagliglivet er på et romsenter.
Romskipet Aurora ble åpnet av Statsminister Erna Solberg 29.april 2014 (Foto: NAROM)
Romskipet Aurora ble åpnet av Statsminister Erna Solberg 29.april 2014 (Foto: NAROM)


















 
Påmelding og deltakeravgift
Programmet starter på Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes, søndag 16.august kl. 1500. Derfra får deltakerne en guidet busstur til Andøya gjennom deler av vakre Vesterålen med innlagt stopp underveis. Returen skjer også ved buss fra Andenes til Evenes, med innlagt stopp underveis. Det gjøres oppmerksom på at både SAS og Norwegian har billige flybilletter fra Oslo til Harstad/Narvik t/r dersom en er tidlig ute med bestilling.

Deltakeravgiften pr person er 6 400 kr i enkeltrom og 5 900 kr i dobbeltrom. Avgiften dekker full kost og losji med hotellstandard alle dager, samt det faglige programmet og bussutflukter. Reise til/fra Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes, kommer i tillegg, og må dekkes av den enkelte deltaker.

De som eventuelt ikke har anledning til å starte og avslutte på Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes, kan møte direkte på Andøya Space Center innen kl 2000 på søndag kveld. For disse er deltakeravgiften pr person 5 200 kr i enkeltrom og 4 700 kr i dobbeltrom. Reise til/fra Andenes kommer i tillegg og må dekkes av den enkelte deltaker.

Andenes har egen flyplass og Widerøes flyr til Andenes via Tromsø og Bodø

Andøya har også daglige anløp av Hurtigruten (Risøyhamn – 5 mil fra Andenes)

PÅMELDING:
Påmelding skjer slik:
- send en mail til narom@narom.no med navn, antall, kontaktinfo mv,eller
- ring NAROM på telefon 76 15 46 50

PÅMELDINGSFRIST er 1. APRIL 2015 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.