lørdag 28. februar 2015

Norwegian streiken - Alle flygerne tas ut onsdag - video



Alle Norwegian-piloter ut i streik fra onsdag

70 piloter er tatt ut i streik etter at det ble brudd i forhandlingene i natt. Dersom partene ikke blir enige innen onsdag, varsler Parat at alle Norwegian-pilotene blir tatt ut i streik onsdag.



VARSLER OPPTRAPPING: Parat og pilot-foreningen i Norwegian sa under en pressekonferanse lørdag morgen at streiken kan bli trappet opp fra onsdag dersom de ikke kommer til enighet med Norwegian.


Det kom frem under pressekonferansen som Parat og pilot-foreningen i flyselskapet holdt lørdag morgen.
Der varsler YS-forbundet at de vil trappe opp streiken fra og med onsdag dersom partene ikke kommer til enighet innen den tid.
– Vi tar fortløpende ut resten av de skandinaviske pilotene og 650 piloter vil være i streik i løpet av kort tid, sier Halvor Vatnar, leder for pilotene i Norwegian, i en pressemelding.

Stor avstand

Meklingen mellom Norwegian og flygerne førte ikke frem, og kort tid etter midnatt bekreftet Parat at streiken var et faktum. Dermed er 70 piloter allerede tatt ut i streik.
En langvarig og stor streik vil ramme Norwegian hardt. Under fjorårets streik tapte flyselskapet 1,2 milliarder kroner, ifølge Thorbjørn Lote, direktør i NHO Luftfart.
– Dersom arbeidstakerne tar ut ytterligere 600 så vil jo selvfølgeig virksomheten rammes veldig sterkt, sier Lote til NRK.
Han sier avstanden mellom partene er stor.
– Pilotene ønsker at norske lønns- og arbeidsvilkår ikke bare skal gjelde Norge, men skal gjelde i Skandinavia, og da ønsker de å eksportere norske arbeidsvilkår ut i verden. På sikt gjør det at selskapet ikke blir konkurransedyktig og det er selvfølgelig helt uakseptabelt, sier Lote.
For de som skal reise denne helgen, ser det imidlertid ikke bekmørkt ut. Norwegian opplyser på sine nettsider at flygningene vil gå som normalt, også langdistanseturene til USA og Thailand.

Får utenlandsk støtte

Den europeiske transportarbeiderføderasjon gir sin fulle støtte til pilotene, og sier de vil gå til aksjon mot Norwegian om selskapet leier inn piloter fra andre land ved en eventuell streik.
– Vi kommer til å støtte våre kolleger som er organisert i Parat dersom det blir nødvendig. Nå er det jo fortsatt et håp om at partene blir enige til midnatt, sa politisk sekretær François Ballestero i Den europeiske transportarbeiderføderasjon (ETF), til NRK.
Striden står om mer enn lønn. Mens selskapet vil ha lønnsfrys, kutt i pensjoner og kutt av kostbare forsikringsordninger, er pilotenes viktigste krav at de får ny tariffavtale med det de kaller en «reell arbeidsgiver». De ønsker en tariffavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle, og ikke med Norwegian Air Norway som de oppfatter som et «pappselskap».

Sjekk video her: http://tinyurl.com/na4cf6g

Norwegian avviser streikebryteri - får refs fra pilotene

Bjørn Kjos benekter at det begås streikebryteri når Norwegian leier inn piloter fra underleverandører for å erstatte de streikende. – Forkastelig, sier pilotenes fagforeningen.


AVVISER STREIKEPÅSTANDER: Nowegian-sjef Bjørn Kjos (t.h) og resten av toppledelsen i flyselskapet synes det er beklagelig at forhandlingene ikke førte frem. De mener de er i sin fulle rett til å hente inn piloter fra en underleverandør for å erstatte piloter som nå er i streik.

– Vi beklager på det sterkeste at det ikke ble oppnådd enighet i går. Vårt hovedfokus er å ta hånd om passasjerene våre.
Slik innledet Norwegian-sjef Bjørn Kjos flyselskapets pressekonferanse lørdag ettermiddag.
Ved midnatt ble det klart at det var brudd i forhandlingene og 70 piloter i Norwegian er fra lørdag ute i streik. Dersom partene ikke kommer til enighet innen onsdag vil samtlige piloter bli satt på bakken og være ute i streik, varslet Parat på en pressekonferanse lørdag morgen.
Bjørn Kjos forklarte at forhandlingene ikke lyktes fordi det var ting selskapet ikke kunne gi fra seg, som den kommersielle styringen av selskapet.
– Det var visse ting som selskapet ikke kunne akseptere, sa Kjos.

Avviser påstander om streikebryteri

Pilotenes egen fagforening Parat har hevdet at Norwegian bryter med spillereglene når de leier inn piloter fra underleverandører til Norwegian Air Shuttle for å erstatte de streikende pilotene i Norge.
Påstanden avvises blankt av Kjos, som mener de ikke begår streikebryteri.
– Streiken er i Norwegian Air, mens det er Norwegian Air Shuttle som opererer rutene. Dermed har vi fått beskjed om at vi er i vår fulle rett til å leie inn det personellet vi trenger for å gjennomføre de rutene som er planlagt, sier Kjos til E24.
Det faller ikke i god jord hos pilotenes fagforening Parat.
– Vi merker oss at de prøver å lage en forklaring på at det er greit. Men hvis det hentes inn noen for å erstatte streikende piloter er det streikebryteri. Så enkelt er det. Det er uakseptabelt og forkastelig, sier Parat-leder Hans Erik Skjæggerud til NRK.
Han mener forklaringen fra Kjos er tullete.
– Det er veldig uheldig, og skaper bare en dypere kløft mellom oss, sier han.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.