lørdag 28. februar 2015

Norwegian streiken - Streikende flygere får internasjonal støtte - NRK

Møt de streikende på pressekonferanse vgtv.no kl 0900
Vatnar: "Det finnes ikke tillit. Arbeidsgiveren ønsket bukten og begge endene".

– Det er viktig å stå samlet

Den europeiske transportarbeiderføderasjon sier de vil gå til aksjon mot Norwegian om selskapet leier inn piloter fra andre land ved en eventuell streik.


Francois Ballestero
Politisk sekretær François Ballestero i EFT, varsler sympatiaksjoner for Norwegian-ansatte.
Foto: European Economic and Social Committee



– Vi kommer til å støtte våre kolleger som er organisert i Parat dersom det blir nødvendig. Nå er det jo fortsatt et håp om at partene blir enige til midnatt, sier politisk sekretær François Ballestero i Den europeiske transportarbeiderføderasjon (ETF), til NRK.
Forbundet representerer både piloter, kabinansatte og lufthavnarbeidere over hele Europa. Nå mener de det er viktig å støtte de ansatte i Norwegian som kan gå ut i streik allerede i helgen.
– Kravene de ansatte kommer med er helt grunnleggende. Det bør ikke være vanskelig å tilby dem en ordentlig tariffavtale med hovedselskapet til Norwegian, mener Ballestero.
Norwegian er forberedt på å leie inn flygere fra Europa dersom 70 av deres piloter går ut i streik fra og med i morgen. Pilotenes fagforening, Parat mener dette er streikebryteri. Dersom Norwegian leier inn flygere fra andre land ved en eventuell streik varsler ETF at de vil sette i gang sympatiaksjoner.
– Vi kommer til å be våre medlemmer rundt i Europa om hjelp. Hva konkret det kommer til å være, er vanskelig å si, men vi vil prøve å ramme flyselskapets daglige drift i andre land. Det skal koste å være rammet av streik, sier Ballestero.

– Passasjerene viktigst

Norwegian er ikke bekymret. De mener at selskapet er på trygg juridisk grunn når de forbereder seg på å sette inn flygere fra sine datterselskaper i Finland og Spania. For dem er det viktigste at passasjerene kommer seg frem.
– Når datterselskapet vårt ikke kan levere de tjenestene som de gjør til vanlig er det helt naturlig for oss at vi ber om å få de tjenestene levert ifra andre selskaper i Norwegian-familien, sier Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.
Det er ikke første gang forbundet offisielt støtter Parat. Under streiken i fjor hvor én kabinansatt ble tatt ut i streik var EFT tydelige på at ville støtte sine europeiske kolleger.

– Norwegian bryter med spillereglene

Norwegian vil fly inn flygere fra andre land i Europa dersom det blir en streik blant de ansatte. Dette er streikebryteri mener pilotenes fagforening.




Fristen for meklingen er fredag ved midnatt. Dersom partene ikke blir enige, vil 70 flygere ta streikevestene på lørdag morgen.
Norwegian sier at ingen passasjerer vil bli berørt og ingen flyvninger vil bli kansellert i helgen.
Lasse Sandaker-Nielsen
Lasse Sandaker-Nielsen sier ingen flyvninger vil bli kansellert i helgen.
Foto: Norwegian

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen sier at selskapet vil sette inn piloter fra andre Norwegian-selskaper i Finland og Spania for å dekke opp for de som eventuelt går ut i streik.

– Bare 35 av de 70 som eventuelt blir tatt ut lørdag morgen, jobber i helgen. De andre 35 skal vi klare å dekke opp for ved å sette inn flygere fra våre datterselskaper i Finland og Spania, sier Sandaker-Nielsen til NRK.

–Streikebryteri

Men at Norwegian forbereder seg på å leie inn mannskap ifra andre land ser forbundet for flygerne på som problematisk.
Hans-Erik Skjæggerud
Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud liker dårlig Norwegians planer om å sette inn flygere fra utlandet under en eventuell streik.
Foto: Per Onsheim / NRK

– Dersom dette medfører riktighet, vil det etter Parats oppfatning være å anse som streikebryteri. I tillegg vil det rokke ved lojalitetsplikten og respekten for grunnleggende rettigheter og spilleregler som hovedavtalen mellom partene i arbeidslivet er basert på, sier Hans-Erik Skjæggerud, leder i YS-forbundet Parat i en uttalelse.

Men Norwegian mener at å leie inn piloter fra andre land er helt naturlig og at er på trygg juridisk grunn.
–Når datterselskapet vårt ikke kan levere de tjenestene som de gjør til vanlig er det helt naturlig for oss at vi ber om å få de tjenestene levert ifra andre selskaper i Norwegian-familien, sier Sandaker-Nielsen til NRK.
Parat varsler støtteaksjoner ifra utlandet.
– Dersom det blir streik og ledelsen i Norwegian faktisk gjennomfører slik innleie, vil det bli iverksatt sympatiaksjoner med støtte fra en rekke luftfartsansatte. Pilotforeningen i Sverige har allerede varslet at de vil sympatisere og det samme vil kunne omfatte kabinansatte i Norge og Danmark, sier Skjæggerud.

Stridens kjerne

Parat og NHO Luftfart har forhandlet i tre måneder uten å bli enige om en avtale for pilotene. Dermed endte de opp på riksmekler Nils Dalseides kontor klokka 10 torsdag formiddag. Daleide har kalt meklingen vanskelig.
Striden står om mer enn lønn. Mens selskapet vil ha lønnsfrys, kutt i pensjoner og kutt av kostbare forsikringsordninger, er pilotenes viktigste krav at de får ny tariffavtale med det de kaller en «reell arbeidsgiver». De ønsker en tariffavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle, og ikke med Norwegian Air Norway som de oppfatter som et «pappselskap».
Blir ikke partene enige om en avtale, blir det streik fra lørdag morgen.
Ifølge NTB frykter både pilotforeningen og hovedorganisasjonen Parat at Norwegian-sjef Bjørn Kjos vil svare på en eventuell streik ved å la pilotenes formelle arbeidsgiver, Norwegian Air Norway, gå konkurs.
En eventuell streik er det siste Norwegian trenger. Norwegian gikk med mer enn 1 milliard kroner i underskudd i fjor. Til sammenligning hadde selskapet et overskudd på 322 millioner kroner året før.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.