lørdag 21. mars 2015

Norge solgte tidligere ubåtbase til private som igjen leier ut til russerne - Politisk systemfeil, jfr. Nigeriafartøyene?

I DISSE TIDER: De rødgrønne privatiserte i 2013 Nord-Norges eneste marinebase med fjellanlegg, Olavsvern. Nå leies basen 2 mil sør for Tromsø av russiske interesser. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX.
Salget av Olavsvern:

Norge solgte hemmelig ubåtbase i nord - leies nå av russere

Det anerkjente tidsskriftet Newsweek roper varsko om at russiske forsknngsfartøyer nå benytter den norske marinens forhenværende, hemmelige ubåtbase Olavsvern.
Norge angrer trolig på at det solgte en viktig ubåtbase nær russergrensa. Nå som Putin viser muskler i regionen har alarmen gått blant NATO-sjefer om at det har åpnet sitt forsvar på denne måten, skriver tidsskriftet Newsweek 19. mars.
Forretningsmannen Gunnar Wilhelmsen kjøpte den en gang så hemmelige ubåtbasen av den rødgrønne regjeringen i begynnelsen av 2013.
Og nå leier han ut til russiske forskningsfartøyer. I forsvarskretser regner man med at russiske forskningsfartøyer også brukes til militære formål.
For bare seks år siden bestemte norske politikere seg for at Russland ikke lenger utgjorde noen trussel av betydning. Det åpnet for salget av Olavsvern, som hadde avansert elektronisk utstyr i en fjellhall ved Ramfjord to mil sør for Tromsø.
– Olavsvern var av strategisk betydning for et robust norsk og NATO-forsvar i nord, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) til Newsweek.
– Det er uheldig at mens vår store nabo bygger opp sin militære kapasitet i nord, gjør vi det motsatte, sier han.
Nåværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) var som stortingsrepresentant sterkt engasjert i å beholde Olavsvern på det norske forsvarets hender.
Høyre ønsket i 2008 å styrke forsvaret med en halv milliard og bevilge 30 millioner kroner til å opprettholde den eneste marinebasen med fjellanlegg i Nord-Norge, Olavsvern.
– Det blir meningsløst å snakke om nordområdesatsing og så legge ned Olavsvern, sa  Aspaker, fylkespolitiker Gunnar Pedersen og fylkesordfører i Troms, Terje Olsen, til NTB i 2008. Året etter ble det besluttet å selge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.