Morten Skoglund
Morten Skoglund er svært fornøyd med innsatsen som er lagt i prosjektet.
Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Mandag rullet det siste av i alt 16 fly ut av Widerøes hangar etter et omfattende vedlikeholdsprogram. Flyet som nå klargjøres for flyvning har fått 2000 deler byttet og montert.
– Dette er en historisk dag og en verdenssensasjon. Det er utrolig, sier driftsdirektør i Widerøe, Morten Skoglund, til NRK.
Direktøren sikter til flyselskapets nye program, Extension Service Program (ESP), som vil si å forlenge flyenes liv ved å bytte ut og fikse på allerede eksisterende deler. Det er et samarbeid mellom Widerøe og Bombardier som gjør at fly som går gjennom programmet, kan takle 40.000 nye landinger.
– Vi havner nå på en pris som er en tredel av prisen for et nytt fly i dag. Det er en unik kompetanse vi sitter på, siden vi er de eneste i verden som har gjort dette, sier Skoglund.

4.000 arbeidstimer

Kjetil Rød
Kjetil Rød, ettersynsleder i Widerøe.
Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Når flyene er plukket fra hverandre sjekkes og byttes komponenter og deler. Ideen er at de reisende skal føle at de kommer inn i et helt nytt fly med en helt ny kabin.
– Vi har vært rundt 30 personer på hvert fly, forteller ettersynsleder Kjetil Rød.
Flyene har blitt helt strippet ned, og mekanikere har blant annet byttet ut 200 meter med rør, og har også lagt ned rundt 14.000 arbeidstimer i hvert fly.
Widerøe ønsker nå å selge den unike kompetansen til andre flyselskaper. Selskapet er allerede i samtaler med ett Canadisk flyselskap om å gjøre noe lignende for dem.
– Det finnes mange operatører som begynner å se enden på livet til Dash 8-flåten. Det er derfor vi har Bombardier her, for å blant annet kunne selge prosjektet til en tredjepartsaktør. Vi vil ha flyene hit, så vi kan forlenge deres levetid, sier driftsdirektør Morten Skoglund.

Vil dele kunnskapen

Paul Thompson, direktør for kundeservice i Bombardier