Forholdet mellom Tyrkia og Russland er svært spent etter tirsdagens nedskyting av et russisk kampfly av typen Su-24. Tyrkia hevder deres F16-piloter ga russerne ti advarsler i løpet av fem minutter før de skjøt flyet ned. Russerne avviser at flyet var i tyrkisk luftrom.

– Ekstremt farlig og sensitivt

Gruppeleder for forskningsgruppa ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Karsten Friis, mener nedskytingen er svært alvorlig.
Karsten Friis
Gruppeleder for forskningsgruppa ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Karsten Friis
Foto: NUPI
– Dette viser hvor krevende denne situasjonen er. Selv om det i utgangspunktet ikke skulle være intendert, at det i stedet dreier seg om et uhell, viser det hvor ekstremt sensitivt, farlig og vanskelig luftoperasjoner i Syria er, sier Friis.

Han tror Nato er svært lite interessert i å bli trukket inn i en konflikt med Russland nå.
Dette viser hvor ekstremt sensitivt, farlig og vanskelig luftoperasjoner i Syria er
Gruppeleder for forskningsgruppa ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Karsten Friis
– For Europa og Vesten er dette sensitivt. Hvis det er uenighet om det har vært en grensekrenkelse, vil det kunne bli en ekstra spent politisk situasjon, og vanskeligere å koordinere samarbeidet med Russland. Det man er redd for er at Nato blir trukket inn en konflikt med Russland, påpeker NUPI-forskeren.

Tviler på gjengjeldelse

Ifølge kommandørkaptein og leder for Forsvarets høgskole, Per Christian Gundersen, er risikoen for at Russland vil gjengjelde skytingen, liten.
Kommandørkaptein Per Christian Gundersen
Kommandørkaptein og leder for Forsvarets høgskole, Per Christian Gundersen
Foto: NRK
– Det er dramatisk å skyte ned et jagerfly hvis det ikke har vist fiendtlige handlinger, selv om det skjer innenfor eget territorium. Likevel tviler jeg sterkt på at russerne vil gjengjelde eller at situasjonen vil eskalere, sier Gundersen.

Han viser til at Tyrkia har aktivert Nato's artikkel 4 for å ha konsultasjoner med Nato i forbindelse med egen sikkerhet. Nato har tidligere utplassert Patriot-batterier i Tyrkia.
Det er dramatisk å skyte ned et jagerfly hvis det ikke har vist fiendtlige handlinger, selv om det skjer innenfor eget territorium
Kommandørkaptein og leder for Forsvarets høgskole, Per Christian Gundersen
– Russerne gjennomfører selvstendige luftoperasjoner til støtte for Assad, mens den amerikansk ledede koalisjonen bekjemper ISIL i det samme området, illustrerer Per Christian Gundersen, som har sett klipp som viser at flyet kan ha vært på tyrkisk side.
– Et jagerfly bruker kanskje 20-30 sekunder på dette strekket. Hvis man velger å skyte ned flyet på dette grunnlag, har man en veldig streng tolkning for å beskytte eget territorium, sier kommandørkapteinen.