tirsdag 19. januar 2016

Forsvarssjefens tale - Forsvaret.no

Forsvarssjefen: – Politikerne står foran et veivalg

I sin årlige statusoppdatering peker forsvarssjefen på at mye er bra i Forsvaret, men stram økonomi, etterslep på vedlikehold og tæring på lagre og mannskap gir store utfordringer.

​​​​Admiral Haakon Bruun-Hanssen roser egne ansattes gode innsats og trekker frem Etterretningstjenesten som et godt eksempel. Samtidig er han ærlig på at Forsvaret står foran den mest krevende situasjonen på lang tid.
 
– Den økonomiske situasjonen er helt annen i dag enn for bare et halvt år siden, under innspurten til det fagmilitære rådet. Vi må være pragmatiske, men behovene er fortsatt der.

VEIVALG

Forsvarssjefen er klar på at polikerne står overfor et veivalg for Forsvaret.
– Skal vi styrke Forsvaret, eller skal vi ikke? Det er dette det handler om. Anbefalingen min er en betydelig styrking. 
– Alternativet er en nedbygging av Forsvaret, som vil redusere vår evne til å løse oppgaver og svekke vår operative evne. Dét er valget politikerne må ta, sier han etter talen for et fullsatt Oslo Militære Samfund mandag kveld.

MÅ STYRKE BEREDSKAPEN

Forsvarssjefen brukte mye tid i talen på beredskapssituasjonen. Bruun-Hanssen mener en styrking av beredskapen innebærer betydelig mer enn reaksjonsevne.
 
– Beredskap handler om tilgjengelighet, utholdenhet og reaksjonsevne. Skal vi styrke beredskapen, må alle forhold forbedres.
 
– Det hjelper lite å ha en teknisk klartid på 14 dager, dersom vi bruker seks måneder på å bemanne opp og trene enheten, sa forsvarssjefen i sitt foredrag.
 
Han understreket at beredskapen i Norge har vært nedprioritert i lang tid. Når den sikkerhetspolitiske situasjonen har endret seg, står Forsvaret uten den reaksjonsevnen, tilgjengeligheten og utholdenheten som er nødvendig.  
 
– Jeg er opptatt av å komme frem til gode løsninger. En anstrengt økonomisk situasjon endrer imidlertid ikke alvoret, påpeker admiralen.
 
– Skal vil løse dagens oppgaver i en ny sikkerhetspolitisk situasjon, kreves et økonomisk løft for Forsvaret. Det verste som kan skje, sett med mine øyne, er at nødvendige beslutninger uteblir, eller at det vedtas en struktur som senere ikke blir finansiert, sier Haakon Bruun-Hanssen.
HANDLER OM PRIORITERINGER
Forsvarssjefen er også klar på at dersom utfordringene i hans fagmilitære råd blir for store, kan de deles opp og løses bit for bit. 
– Det viktigste er å starte med det Forsvaret vi har og sørge for at dette virker optimalt.

– Det som haster aller mest, er å gjøre noe med den prekære driftssituasjonen. Vi må snarest mulig ta igjen etterslepet på vedlikehold og fylle opp kritiske beredskapslagre. Dette er helt sentralt for å få til en reell styrking av vår beredskap, oppsummerte forsvarssjefen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.