mandag 25. april 2016

Registrering av flypassasjerer - Terroristene har balletak på oss - ABC Nyheter

Regjeringen åpner for å registrere alle flypassasjerer

Justisminister Anders Anundsen (Frp) åpner for at Norge kan slutte seg til et europeisk register for flypassasjerer, eller opprette sitt eget.

Det nye EU-registeret vil inneholde navn, passinformasjon, reiserute, setenummer og kredittkortinformasjon. Det inkluderer også opplysninger om hvordan billetten ble betalt, kontaktinformasjon til den reisende, og informasjon om eventuell bagasje.
– Norge har ennå ikke tatt stilling til etablering av et PNR-system for Norge, men når våre nærmeste samarbeidspartnere både i EU og USA delvis har og delvis kommer til å innføre det, er det naturlig for Norge å vurdere dette raskt, skriver Anundsen i en epost til VG etter torsdagens EU-møte i Luxembourg.

Statsråden deltok på ministermøtet som endelig vedtok å opprette Passenger Name Record (PNR). Direktivet pålegger flyselskap å dele informasjon med myndighetene om alle passasjerer som reiser til eller fra flyplasser i EU.
Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er sterkt i tvil om omfanget står i forhold til nytten av å samle personopplysningene.
– Den eneste grunnen til at man blir registrert her, er at man skal ut og reise med fly. Det er et større inngrep mot personvernet enn å gå etter de som myndighetene måtte ha et søkelys mot. De må dokumentere at det har en effekt og er et reelt verktøy i kampen mot terrorisme, og det er vanskelig å få øye på, mener Thon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.