Al-Ahram: Airbus fanget opp signaler fra styrtet fly

Flyprodusenten Airbus skal ha greid å fange opp signaler i havområdet der et EgyptAir-fly styrtet i forrige uke. Snart starter dypvannssøket etter flyet og de svarte boksene.
Signalene Airbus skal ha fanget opp kommer fra en av flyets tre nødpeilesendere. Disse blir aktivert enten manuelt eller automatisk ved en ulykke, melder det statlige egyptiske nyhetsbyrået Al-Ahram ifølge CNN.
Det er ikke kjent når Airbus skal ha fanget opp signalene, eller om senderen fortsatt befinner seg i eller i nærheten av flyvraket. Signaler fra slike sendere fanges vanligvis opp av satellitter noen timer etter ulykken, ikke flere dager senere. Et eventuelt signal vil kunne bidra til å begrense leteområdet til en radius på omtrent 5 kilometer, melder CNN.
Airbus har ifølge Al-Ahram oversendt opplysningene som er innhentet fra senderen til egyptiske myndigheter, som har videreformidlet dem til letemannskapene som forsøker å finne flyet på havbunnen.


Fransk skipHavet er mellom 2.400 og 3.000 meter dypt i området der flyet styrtet, og franske luftfartsmyndigheter sier dypvannssøket etter flyvraket og de såkalte svarte boksene starter i løpet av de nærmeste dagene.
– Leteinnsatsen på dypt vann starter når det franske overvåkingsskipet La Place kommer til området, opplyser myndighetene, som samarbeider med egypterne for å finne ut hva som skjedde da flyet med 66 personer om bord forsvant fra radaren og styrtet i havet 19. mai.
La Place er utstyrt med tre detektorer som kan fange opp signaler fra de svarte boksene. Det blir også vurdert å sette inn ytterligere ett skip, som har kapasitet til å utforske havbunnen og hente opp eventuelle funn fra 3.000 meters dyp.


TidspressSøket er en kamp mot klokken, ettersom boksene som inneholder flyets ferdskriver og lydopptak fra cockpiten bare kan sende ut signaler i en måneds tid.
Det er funnet noen vrakrester fra det savnede Airbus A320-flyet, som var på vei fra Paris til Kairo da det styrtet. Leteområdet på mer enn 74 kvadratkilometer ligger halvveis mellom havnebyen Alexandria i Egypt og den greske øya Kreta. (NTB)