lørdag 10. september 2016

Luftfrartstilsynet gjør knefall for Norwegian - NRK

Parat: – Manglende sikkerhetskontroll er en reell frykt

Norsk unntak i regler for flysikkerhet kan være i strid med EØS-avtalen. Norsk pilotforbund og Parat er bekymret for sikkerheten. – Tull, mener Norwegian.

– Det å få dette til å høres ut som en sikkerhetsrisiko blant de som flyr med oss med base i Thailand, er rett og slett tull, sier kommunikasjonssjef i Norwegian Lasse Sandaker-Nielsen.
Norsk pilotforbund advarer mot at bakgrunnssjekken av utenlandsk kabinpersonale er for dårlig, og at dette fører til økt terrorfare i norsk luftfart.
Hovedregelen er at man for å jobbe i et norsk flyselskap om bord i et fly, må ha bodd i et EU-land i fem år og ha levert en utfyllende politiattest. Denne regelen har Norge gjort et unntak fra, og cirka 200 kabinpersonale fra Thailand jobber nå for Norwegian, melder NRK.
Unntaket har fått EØS-overvåkningsorganet ESA til å stille spørsmål om hvorvidt praksisen er i strid med EU-regelverket som Norge skal følge. ESA undersøker nå om norske regler for flysikkerhet er i strid med EU-regler.

– Svært bekymret

Fagforeningen Parat og derunder Norsk pilotforbund, mener dagens unntak fra regelverket kan true sikkerheten.
– Norsk Pilotforbund er svært bekymret for at Luftfartstilsynets dispensasjoner fra det felleseuropeiske kravet om bakgrunnssjekk for flygende personell, er tilsidesatt for kabinansatte fra Thailand og andre tredjeland. Det er utbredt korrupsjon i Thailand og landet er tidligere knyttet til salg og bruk av falske pass for terrorister, sier leder for Norsk Pilotforbund i Parat, Petter Førde, i en pressemelding.
Norwegian sier på sin side at personalet fra Thailand blir grundig sjekket.
– Det å få dette til å høres ut som en sikkerhetsrisiko blant de som flyr med oss med base i Thailand, er rett og slett tull. Dette er nok en gang et utspill fra Parat med bakgrunn i at de ønsker å henge ut kolleger fra andre land for å skape frykt blant passasjerene. Det må det nå snart bli en slutt på, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.
Å påstå at kolleger fra andre land er usikre fordi de ikke har norsk politiattest er ikke bare usolidarisk, men feil, mener kommunikasjonssjefen.
– Alt flygende personell, enten de kommer fra Thailand, USA eller Norge, følger det samme norske regelverket og er underlagt samme myndighetstilsyn, utdyper han i en epost til ABC Nyheter.

– Innebærer ikke økt risiko

Nestleder i Parat, Vegard Einan, sier at dette ikke er et angrep på Norwegian eller en kritikk av hvordan de håndterer sine ansatte fra Thailand.
– Manglende sikkerhetskontroll er imidlertid en høyst reell frykt, og kritikken vår er utelukkende rettet mot norske myndigheter, sier Einan i en pressemelding.
Luftfartstilsynet, som godkjenner kabinpersonalet fra Thailand, mener dagens ordning er forsvarlig, men sier til NRK at de avventer tilbakemelding fra ESA etter deres behandling av saken.
– Men vi er trygge på at måten vi gjør det på i dag ikke innebærer en økt risiko, sier Jørgen Ingebrigtsen avdelingsdirektør i Luftfartstilsynet til NRK.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.