De russiske flyene av typen Tu-160, som NATO har gitt kallenavnet Blackjack, har kapasitet til å frakte atomvåpen, men det er ingen som vet om de hadde slike våpen om bord denne gangen.
Tu-160 er verdens største, supersoniske (kan fly raskere enn lyden) bombefly.
Det er ikke uvanlig at russiske militære fly er i luften langs kysten av Norge, men denne gang trakk de langt sørover, så langt at britiske jagerfly ble sendt opp for å overta jobben fra de norske flyene.
Et Tu-160 fotografert under en øvelse ved den russiske flybasen Engel, 700 kilometer sydøst for Moskva, i desember 1997.
TT / NTB Scanpix
– Det som skjedde torsdag er noe som skjer relativt rutinemessig: Flyaktivitet fra øst som trakk relativt langt sørover langs kysten og den norske kampflyberedskapen var oppe for å identifisere dem, sier pressevakten ved Forsvarets operative hovedkvarter, kaptein Brynjar Stordal, til Aftenposten.
– Er det vanlig at det er denne typen russiske fly som kommer?
– Både den og andre bombefly, slik som Bear-klassen, som også har nukleær kapasitet.
Et russisk bombefly av typen Tu-160 Blackjack fotografert tidligere i år utenfor norskekysten.
Forsvaret
Hittil i år har de norske beredskapsflyene, to F16 jagerfly fra Bodø flystasjon, vært oppe 12 ganger og identifisert til sammen 17 fly. I hele 2015 ble de norske jagerflyene scramblet 30 ganger og identifiserte 51 fly.
Det var nrk.no som først meldte om torsdagens russiske flybesøk, med airlive.net som kilde.
  • Les mer om det russiske bombeflyet TU-160 på Wikipedia.
Tu-160 ble produsert fra 1984 til 1992 som et svar på USAs langtrekkende supersoniske bombefly av typen B-1. I dag har Russlands flyvåpen 16 fly av denne typen igjen, men bare 11 av dem skal være kampklare, ifølge airforce-technology.com.