onsdag 23. november 2016

GILs Luftmaktseminar 7. - 9. februar 2017

GILs Luftmaktseminar 2017

Generalinspektøren for Luftforsvaret inviterer til Luftmaktseminar ved Luftkrigsskolen 7. - 9. februar 2017. 

Årets tema er «Et femte generasjons Luftforsvar – Norges skjold og sverd?»

Frist for påmelding til seminaret er 15. januar 2017, se link for påmelding og administrativ informasjon.

Om GILs Luftmaktseminar 2017
Norge er i ferd med å kjøpe femtito nye kampfly av typen F-35 Joint Strike Fighter. Det hevdes fra sentralt hold at F-35 blir en helt sentral kapasitet for fremtidens forsvar av nasjonen. Kjøpet har avstedkommet diskusjon i media av noe ulik kvalitet, men viktige spørsmål har blitt reist: hva skal flyene brukes til? Har vi tilstrekkelig kompetanse til å utnytte denne plattformen? Hvilket forsvar skal Norge ha i fremtiden? Tuftes begrunnelsen primært i det nasjonale forsvar, internasjonale operasjoner eller en kombinasjon?
Luftforsvaret har gjennom FMR-prosessen bygget merkevaren «et 5. generasjons fly trenger et 5. generasjons Luftforsvar». Her er premisset at organisasjonen trenger noe en ikke har i dag for å kunne utnytte potensialet i denne plattformen når den er «Fully Operational Capable» i 2025. Fokuset på innholdet i begrepet «5. generasjons Luftforsvar» er stort, og økende. F-35 gir oss et operativt mulighetsrom som tilsynelatende er større enn organisasjonen pr i dag evner å ivareta. Hvilken type kompetanse-, hvilken organisasjon- og hvilken type teknologi må på plass de neste 8-10 årene for å bli et «5. generasjons Luftforsvar»?
 Forsvarsministeren påpeker selv at vi har «blitt en mellomstor stat i NATO». Kampflykjøpet bidrar trolig vesentlig til at en slik betegnelse av vår militære kapasitet er gyldig. Men det forplikter kanskje Norge på en annen måte ift våre alliansepartnere, og kanskje vil det politiske presset på å bidra internasjonalt øke når en disponerer en slik kapasitet. Spørsmålet er om Norge har offiserer med kompetanse til å bekle posisjoner på alle nivå i en internasjonal operasjon for å sikre norske interesser og kunne påvirke bruken av de plattformer vi stiller til disposisjon. Også i en slik kontekst vil kompetanse knyttet til begrepet «5. generasjons Luftforsvar» være sentralt.
 Viktige spørsmål som søkes besvart knytter seg til å problematisere premissene for den norske forsvarsdebatten, og hvordan luftmakten er tenkt å spille en mer fremtredende rolle i både et nasjonalt og (kanskje) internasjonalt perspektiv. Videre ønsker vi å se nærmere på de sentrale militærstrategiske trender som potensielt vil påvirke Norge de neste 10 årene, for derigjennom å skape en faglig kontekst for de diskusjoner som knytter seg til etableringen av et «5. generasjons Luftforsvar». Seminaret ønsker å utfordre Luftforsvaret på hva et «5. generasjons Luftforsvar» er, og hva som må etableres for å lykkes med å etablere dette. Og vi ønsker å utfordre Hæren, Sjøforsvaret og det operasjonelle nivået (FOH) hva angår deres forventninger og faglige perspektiver knyttet til å utnytte en plattform som i første rekke er en fellesoperativ ressurs.

Lenker

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.