I februar overleverte Riksrevisjonen et ugradert sammendrag av rapporten «Riksrevisjonens undersøkelse av fregattvåpenets operative evne».
Den konkluderte med at de fem fregattene i Nansen-klassen, som ble bestilt i 1999 og levert i 2006 med en prislapp på 19 milliarder kroner, har «store svakheter» og «alvorlige mangler».
Ett av problemene som trekkes fram er mangelen på reservedeler, som gjør at Forsvaret må ta deler ut av ett skip for å bruke det på et annet. Eller «kannibalisering», som det kalles i Forsvaret.
En tjenesteleverandør til Forsvaret – med god kjennskap til fregattenes maskineri og systemer – kan nå fortelle til NRK en av grunnene til at denne kannibaliseringen oppsto:
– Teknologien var utdatert allerede da fregattene ble levert i 2006, sier kilden til NRK.

– Må kjøpe deler på Ebay

Fredag holdt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité høring i forbindelse med Riksrevisjonens rapport.
LES OGSÅ: – Høres ut som vi ikke vet hva vi driver med
Under høringen kom Forsvarets representanter med flere opplysninger som bygger oppunder leverandørkildens opplysninger.
 
MÅTTE SVARE: Generalinspektør for Sjøforsvaret, kontreadmiral Lars Saunes måtte forklare mangelen på reservedeler under dagens høring.
Foto: Wikipedia
På spørsmål fra Arbeiderpartiets Jette Christensen om hvor lang tid det tok fra innkjøpet i 2006 til det ikke lenger var mulig å skaffe reservedeler, svarte generalinspektør i Sjøforsvaret Lars Saunes følgende:
– Da vi kjøpte fregattene, så var de basert på 80- og 90-talls teknologi. Den initielle reservedelspakken hadde som fokus å skaffe reservedeler til de unike systemene som ble produsert den gangen. De systemene produseres ikke i dag. Litt av problemstillingen er at når du ikke finner «reservedeler til en TV», så kjøper du ny. Det treffer oss nå. De systemene som ble produsert på 80-90-tallet, er det ingen som produserer lenger. Da må vi «skifte ut de TV-ene» før vi kan kjøpe reservedelene. På noen områder er det et ganske komplekst system, sa Saunes, og la til:
– På noen områder er vi faktisk nesten på eBay (nettauksjon) for å finne reservedeler.