onsdag 26. april 2017

Sola Flyshow - Oppdateering fra Jan-Petter Helgesen

Verdenstopper til Sola-stevnet


Flystevnet Sola Airshow 2017 som skal markere Stavanger lufthavn, Sola, 80-års markering i sommer, har fått tak i to store attraksjoner av den sjeldne sorten.

Av JAN-PETTER HELGESEN
SOLA

For første gang på Sola vil de to oppvisningsteamene Frecce Tricolori fra det italienske luftforsvaret og det private, profesjonelle teamet  Breitling Jet Team bli å se på Stavanger lufthavn, opplyser Håvard Vetrhus som er leder av arrangementkomiteen for Sola Airshow 2017.

Håvard Vetrhus - Facebook

Den italienske gruppen flyr italienskbygde jettreningsfly av typen Macchi MB339. Teamet regnes som et av de beste og dristigste flyoppvisningsteam i Europa og kanskje i verden i dag. De ni flyene i teamet er helt klart i den absolutte eliten når det gjelder oppvisningsflyging.
- Å få flyene til Sola er noe det er grunn til å være stolt av, sier Vetrhus.

Foto fra arkivet

Stolt er han også av det andre oppvisningsteamet som skal delta på Sola-stevnet 10. og 11. juni. Det private teamet er sponset av klokkeprodusenten Breitling flyr sju tsjekkiskbygde jetfly av typen Aero L-39C Albatross.
Flyene hører hjemme i Dijon i Frankrike, men drar på turne over hele verden. De siste to årene har gruppen oppholdt seg i Nord-Amerika.
-Det er også et scoop for Sola å få disse flyene til lufthavnens 80-årsstevne, fortsetter stevnelederen.


Han legger ikke skjul på at programmet for arrangementet begynner å se veldig bra ut. Blant de mange severdighetene som er påmeldt er en supersonisk CF-104F Starfighter  som fløy som avskjæringsjager i det norske luftforsvaret under den kalde krigen. En belgisk F-16 oppvisningsjager og et finsk F-18 jagerfly, 
De fleste operative fly i det norske Luftforsvaret i dag samt en rekke veteranfly fra krigens dager som Spitfire, T-6 Harvard, Catalina-flybåt og C-47 Dakota transportfly kommer også.
Deltar gjør dessuten to Vampire som var Norges første jetjager. Det samme gjør en dobbeltdekker to-seter av typen Boeing N2S-4 bygget for US Navy i 1930-årene. Flyet hører hjemme på Sola.
Under stevnet blir det også seilflyoppvisning samt presentasjon av treningsflyet Saab 91 Safir som debuterte i det norske flyvåpen allerede i 1956. Disse flyene tilhører Sola flystasjons flyklubb.   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.