mandag 22. mai 2017

Arctic Challenge i gang - ABC Nyheter

– Europas største flyøvelse i år

Norge er blant vertsnasjonene når 1000 personell og over 100 militære fly øver i luftrommet over Nord-Norge, Nord-Sverige og Finland denne uken

 
Tre Hercules-transportfly av ulike modeller er i sving under øvelsen. Her letter norske C-130J Hercules fra 335-skvadronen fra flystripa på Rena. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret.
Norge, Finland og Sverige er vertsland og arrangører for luftforsvarsøvelsen Arctic Challenge Exercise i sine nordlige landsdeler 22. mai til 2. juni.
Den multinasjonale øvelsen har over tusen deltakere og over hundre militære fly på vingene.
– Dette blir Europas største flyøvelse i år, og vi forsøker å skreddersy det gjennom møter og i forkant der de ulike deltakerlandene kan melde inn sine behov, sier pressekontakt Sigurd Tonning-Olsen til ABC Nyheter.

Amerikansk Stratofortress deltar

I tillegg til jagerfly, transport- og forbindelsesfly, tankfly, fly for elektronisk krigføring, transporthelikopter og redningshelikoptre, deltar Luftvernbataljonen med bakkestyrker.
For første gang under en slik øvelse vil det også være med et amerikansk B-52H bombefly. Flyet vil ikke lande på noen av basene, men delta i et luftoppdrag mot slutten av øvelsen.

Amerikansk B-52 Stratofortress med bomber og ammunisjon. Med last veier flyet 220 tonn. Det har et vingespenn på 56,4 meter. Foto: U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Robert Horstman.

Hovedaktiviteten blir i Bodø, Luleå i Sverige og Rovaniemi i Finland. Bodø alene får besøk av 500 deltakere. Publikum kan vente aktivitet i luften mellom klokken 08 og 17 mens øvelsen pågår, heter det i Forsvarets pressemelding.

Nært nordisk samarbeid

Bakgrunnen for øvelsene er det nordisk forsvarssamarbeidet om jagerfly som startet i 2008, med trening over landegrensene med Sverige og Finland. Det avholdes felles trening over landegrensene i nord, nærmest hver uke.
Norge stiller med to og Storbritannia stiller med ett DA-20 Jet Falcon, som brukes til elektronisk krigføring. Her er et av de norske flyene av dette slaget fotografert på Bodø Hovedflystasjon under ACE 2015-øvelsen. Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
Arctic Challenge Exercise (ACE) er en større versjon av dette, der andre land også deltar. I tillegg til vertsnasjonene deltar USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Nederland, Canada, Belgia, og Sveits.
– Dette er ikke en Natoøvelse, presiserer Tonning-Olsen.
Sverige og Sveits er ikke med i Nato.
– Hvilke situasjoner er det man øver på?
– Øvelsen er ikke rettet mot én bestemt utfordring. Dette er en utvidelse av det nordiske samarbeidet, som gir kostnadseffektiv trening i et stort luftområde. Nord-Sverige, et område på størrelse med Sør-Norge, er nærmest ubebodd, sier Tonning-Olsen.
Les også: Søreide: – Missilforsvaret er ikke rettet mot Russland
US Marines vurderer Værnes som hovedbase i Europa
Storbritannia sender sju jager-bombere av typen Tornado GR4 Photo: SAC Scott Ferguson/MOD via Wikimedia Commons (OGL)
I området øvelsen omfatter er det svært lite flytrafikk, og dette gir ganske unike forhold i Europa, forklarer pressekontakten:
– Den kommersielle flytrafikken lenger sør i Europa gjør det svært vanskelig å gjennomføre flyøvelser i dette omfang. Tilgangen til frie luftrom gjør Nord-Norge og -Sverige unikt i Europa.
– I tillegg har vi her tilgang til norske treningsområder og skytefelt.
Årets ACE er den tredje Norge, Finland og Sverige organiserer sammen. Øvelsen har foregått annethvert år siden 2013. I år har det finske luftforsvaret ledelsen.
8 svenske JAS 39 Gripen vil ha base i Bodø under øvelsen. Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten.
Styrkene trener i år på gjennomføring av «luftoperasjoner i krisesituasjoner», skriver Forsvaret i sin pressemelding.
Det norske Sjøforsvaret støtter øvelsen med personell og fartøy.
Her finner du en oversikt over flyene som er med. (flyene på stillbilder i artikkelen er i hovedsak de som har base i Bodø under øvelsen, med unntak av det amerikanske bombeflyet B-52H Stratofortress).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.