tirsdag 22. august 2017

MPA - Ser ut til at amerikanerne sikler etter å overta Andøya - Aldrimer.no

Tipper at amerikanerne helst ville fly fra Andøya, men det er politisk følsomt og ville også blitt en belastning for Forsvarssjefen (Red.)

Tre amerikanske P-8 i Bodø

22/08/2017  By Kjetil Stormark



P-8 I BODØ: Tre amerikanske P-8 Poseidon overvåkingsfly fra US Navy benytter for tiden Bodø 
som base for operasjoner/øvingsflyvninger i Norskehavet. Her en av maskinene avbildet i Bodø 2
0. august 2017. Foto: ROALD HANSEN/FLYPRAT.NO

Tre amerikanske P-8 Poseidon overvåkingsfly fra US Navy opererer for tiden fra Bodø flystasjon. Flyene inngår i en amerikanskledet marineøvelse, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no

«Flyene deltar på en amerikansk ledet øvelse som gjennomføres i internasjonalt farvann utenfor kysten av Norge», skriver pressetalsmann Ivar Moen ved FOH i en e-post til Aldrimer.no. Han understreker at aktiviteten til de amerikanske overvåkingsflyene er «koordinert med norske myndigheter».

Norsk fregatt
Den norske fregatten KNM Helge Ingstad deltar også på øvelsen, ifølge FOH.
«Øvelsen KNM Helge Ingstad deltar i, sammen med bla. US P-8 basert i Bodø omtales som WASEX (War At Sea Exercise), altså ikke med et eget «navn»», skriver pressetalsmann Brynjar Stordal fra FOH i et supplerende svar.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HANGARSKIP-ØVELSE: USS George H. W. Bush og HMS Queen Elizabeth sammen under øvelse Saxon Warrior 2017, fotografert fra dekket til den norske fregatten KNM Helge Ingstad under øvelsen Saxon Warrior 2017. Foto: JACOB ØSTHEIM/FORSVARET
Hverken US European Command (EUCOM) eller den amerikanske marinens 6. flåte (som har ansvaret for Europa og Afrika) har lagt ut pressemeldinger om øvingsaktiviteten som akkurat foregår i Atlanterhavet og som Norge deltar i.
Enkelte forsvarskilder tror de tre amerikanske P-8-flyene kan ha blitt stasjonert i Bodø for å kompensere for bortfall av norsk overvåking av Barentshavet, der 333 Skvadron på Andøya flystasjon har slitt med å produsere nok operative tokt de siste månedene.
Avviser Orion-kopling
— Tre fly passer meget bra med antallet for å ha «one station»-patruljering i Barentshavet. Crew vil da overholde hviletiden om de flyr 10-timers tokt. Med tre fly vil de da ha et fly på vingene 24/7. US Navy har et skrikende behov for P-8 så jeg tviler på at de avsetter tre maskiner til trening/øving, sier en forsvarskilde til aldrimer.no.

Major og pressetalsmann ved FOH, Brynjar Stordal.
FOTO: FORSVARET
Denne koplingen avviser FOH.
«US P-8 deltar som nevnt i WASEX ut fra Bodø. Øvingsområdet er lengre sør i Norskehavet enn det vi normalt opererer med våre P-3 Orion», opplyser Brynjar Stordal.

Hangarskip-øvelse
USA og Storbritannia gjennomførte i perioden 1. til 10. august en felles hangarskip-øvelse i Nord-Atlanteren med navnet «Saxon Warrior 2017». Øvelsen hadde som formål å trene på interoperabilitet mellom ulike NATO-land ved hangarskip-operasjoner (Carrier strike group – CSG). Det er ikke kjent om deler av flåten som deltok i denne øvelsen nå også inngår i WASEX-øvelsen, eller om sistnevnte øvelse er improvisert for å følge med på russiske flåtebevegelser i området.
I tillegg til Storbritannia og USA, inngikk også Tyskland, Norge og Sverige i øvelsen «Saxon Warrior 2017», som siste gang ble gjennomført i 2011, ifølge en pressemelding fra EUCOM 28. juli i år. Den norske fregatten Helge Ingstad deltok også i «Saxon Warrior 2017».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.