Søk med miniubåt

Den videre fremdriften i redningsaksjonen avhenger av hvilke funn undervannsroboten eventuelt gjør.
Sysselmannens tjenestefartøy Polarsyssel, Kystvakta, to helikoptre, to fly og flere båter har også bidratt i søk- og redningsaksjon. Fredag ettermiddag ankom også Havarikommisjonen Longyearbyen.
Hugin
Miniubåten Hugin
Foto: KV Barentshav

Miniubåten ble satt inn i søket i 13.30-tiden lørdag og undersøkte havbunnen i det mest aktuelle leteområdet. Undervannsfarkosten, som er kalt Hugin, ble fraktet til Svalbard i et av Forsvarets Herkules-fly rundt midnatt natt til lørdag, skriver NTB.
Ubåten er en autonom undervannsfarkost som kartlegger havbunnen i detalj. Den bruker sonar for å undersøke bunnen, sender ingen direktebilder og må derfor hentes opp på land for å få analysert resultatene. Derfor kan det ta tid før Hovedredningssentralen vet mer.

Søker etter antatt omkomne

– Parallelt startes det nå forberedelser til en aksjon for søk etter antatt omkomne, opplyste Hovedredningssentralen (HRS) i en oppdatering like før klokken 15 lørdag.
Denne aksjonen er det Sysselmannen på Svalbard og politiet i Nordland som er ansvarlige for.
En annen litt mindre ubåt ble satt inn i søket fredag. Den gjorde ingen funn. Det har heller ikke de andre fartøyene som har lett etter det forsvunne russiske helikopteret, gjort. Helikopteret styrtet etter alt å dømme torsdag ettermiddag.
Åtte personer var om bord i helikopteret da det forsvant.